14 Νοεμβρίου 2020

Μια σύγκρουση από παράλληλες πολιτικές πραγματικότητες και το glitch στο μάτριξ που πέρασε απαρατήρητο.

Η ανθρώπινη νόηση αδυνατεί να συλλάβει ορισμένα συμπαντικά φαινόμενα. Ωστόσο, σύμφωνα με απόρρητο πόρισμα ειδικού επιστημονικού επιτελείου της κυβέρνησης, ένα μικρό ποσοστό ημών είναι προικισμένο με το χάρισμα της κατανόησης δυνητικά έως και απείρων αντιφάσεων. Υποστηρίζεται ότι τους τελευταίους μήνες προέκυψαν άπειρες αντιφάσεις λόγω σύγκρουσης απείρων πραγματικοτήτων, που συνέκλιναν στη δική μας καθώς η πραγματικότητά μας αποτέλεσε το σημείο σύγκρουσης. Εάν πιστεύετε ότι διαθέτετε το χάρισμα της κατανόησης απείρων αντιφάσεων, εάν είστε από τους ανθρώπους που όταν συμβαίνει κάτι φαινομενικά παράλογο αναφωνείτε «Το χωράει ο νους μου!», τότε μπορείτε να περατώσετε την ανάγνωση αυτού του κειμένου.

 

Είναι η χρήση μάσκας ωφέλιμη και αν ναι, πότε ;

1η Απριλίου : Σύμφωνα με τον Τσιόδρα η χρήση μάσκας στον γενικό πληθυσμό ενέχει κινδύνους  [1,2]

4 Μαΐου : Οι μάσκες καθίστανται υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους [3].

2 Νοεμβρίου : Επανερχόμενοι στο ζήτημα της χρήσης μασκών που αρχικά χαρακτηρίστηκε δυνητικά επικίνδυνη και έπειτα ωφέλιμη για τους κλειστούς χώρους, επιβάλλεται τώρα καθολική χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους…  [4]

 

Στο λεωφορείο κολλάει. Δεν κολλάει;

30 Απριλίου : Ένας από τους βασικούς λόγους για την επιβολή υποχρεωτικής χρήσης μασκών σε κλειστούς χώρους θεωρήθηκε ο συγχρωτισμός στα ΜΜΜ. Ο Τσιόδρας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τα ΜΜΜ.

27 Οκτωβρίου : Τάδε έφη Τσιόδρας : «Είναι ασφυκτικές οι συνθήκες στα μέσα μεταφοράς, το κατανοώ. Είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να επενδύσουμε σε περισσότερη και μεγαλύτερη άνεση στα μέσα μεταφοράς. Γνωρίζω ότι προσπαθούν. Προσπαθήστε να αποφύγετε όσο είναι εφικτό τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς»

13 Νοεμβρίου: ο υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής «ξεκαθαρίζει» από το βήμα της βουλής μερικά δεδομένα και «ξεφεύγει από τον κόσμο των εντυπώσεων στον κόσμο των στοιχείων», γνωστοποιώντας ότι τα ΜΜΜ δεν είναι εστία μετάδοσης του ιού. Αυτά σύμφωνα με μια … γαλλική μελέτη. Κάποιοι… καλοθελητές θα κάνουν λόγω για διαφορετικές συνθήκες συγχρωτισμού σε διαφορετικές χώρες. Τους απαντάμε με τα -άκρως εναρμονισμένα με την φιλοσοφία της επιστήμης- λόγια του πρωθυπουργού : δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση από κανέναν και για κανέναν. Ούτε φυσικά και από τους επόπτες δημόσιας υγείας που προειδοποιούν με ανακοίνωσή τους ότι τα ΜΜΜ είναι εστίες μετάδοσης του ιού διότι δεν τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης [5]

 

Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, προσλήψεις γιατρών και … αναβάθμιση του ΕΣΥ

11 Μαρτίου : Ο Μητσοτάκης υπόσχεται προσλήψεις γιατρών και περισσότερες ΜΕΘ σε ένα από τα αμέτρητα διαγγέλματά του.

14 Αυγούστου : Σε συνέντευξη με τον Χατζηνικολάου, ο Κικίλιας τονίζει ότι το ΕΣΥ είναι προετοιμασμένο για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που έρχεται από Νοέμβριο-Δεκέμβριο.

26 Σεπτεμβρίου : Ο Πέτσας χαρακτηρίζει την επίταξη ΜΕΘ (με διπλάσια ημερήσια κοστολόγηση έπειτα διευθέτησης μεταξύ κυβέρνησης και ιδιωτών που μόνο επίταξη δεν θυμίζει), πεταμένα λεφτά…[6]

5 Νοεμβρίου : Ο Κικίλιας ανακοινώνει 300 νέες προσλήψεις γιατρών

8 Νοεμβρίου : Μαθαίνουμε ότι το 1/3 των θέσεων αυτών είναι 3μηνες συμβάσεις με δυνατότητα επέκτασης!  [7]

2 Νοεμβρίου : Η αδερφή του πρωθυπουργού και βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για 1200 ΜΕΘ στο ραδιόφωνο.

2 Νοεμβρίου (A few moments lateργ) : Ο Πέτσας κάνει λόγο για 974 ΜΕΘ [8].

6 Νοεμβρίου : Ο Κικίλιας ανακοινώνει ότι φτάσαμε τις 1046 ΜΕΘ [9]

11 Νοεμβρίου : Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει «Βαφτίζουν λειτουργία ΜΕΘ σε νοσοκομεία απλές κλίνες με έναν αναπνευστήρα χωρίς το κατάλληλο εξοπλισμό και προσωπικό» [10]

10 Νοεμβρίου : Ο Πρόεδρος Νοσοκομειακών γιατρών του ΑΧΕΠΑ ανακοινώνει ότι όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες. Τρεις μέρες αργότερα, ο διευθυντής ΜΕΘ στο Παπανικολάου κάνει λόγο για έκρυθμη κατάσταση και ανακοινώνει ότι όλες οι κλίνες είναι κατειλημμένες. [11,12]

10 Νοεμβρίου (η ίδια μέρα που ανακοινώνεται η έλλειψη κλινών στο ΑΧΕΠΑ και μόλις 4 μέρες πριν ανακοινωθεί το ίδιο στο Παπανικολάου) : Ο Κικίλιας λέει με περηφάνια ότι το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε τις εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αναφέρει χαρακτηριστικά : «Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη».

 

Ευθύνεται ο τουρισμός για την έξαρση των κρουσμάτων ;

12 Νοεμβρίου : Ο Μητσοτάκης λέει πάλι σε διάγγελμά του ότι δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση των κρουσμάτων και διατείνεται ότι βασική αιτία της διασποράς σε όλη την Ευρώπη είναι η διασκέδαση νέων ανθρώπων [13].

Εντωμεταξύ, στις 11 Οκτωβρίου μαθαίνουμε ότι ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων είναι τα 40 έτη[14], πολύ κοντά δηλαδή στα 41,9 έτη που είναι ο μέσος όρος ηλικίας στον ελληνικό πληθυσμό (ΕΛΣΤΑΤ 2017), γεγονός που μάλλον δεν μας προδιαθέτει να πιστέψουμε ότι η διασκέδαση των νέων αποτελεί βασική αιτία διασποράς. Με ενδιαφέρον ακούμε τον Πέτσα μερικούς μήνες πριν, στις 17 Αυγούστου, να λέει ότι «τα κρούσματα έχουν μέσο όρο ηλικίας πολύ χαμηλότερο απ’ ό,τι είχαμε συνηθίσει πριν, καθώς τα πέντε στα δέκα κρούσματα είναι κάτω της ηλικίας των 40 ετών» παραλείποντας να μας πει ότι, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2020), τα άτομα ηλικίας έως 39 ετών στον ελληνικό πληθυσμό είναι 5,108,716, δηλαδή το 47,2 % του πληθυσμού, επομένως είναι μάλλον λογικό 1/2 άτομα που έχει τον ιό να είναι κάτω των 40.

Σχετικά με τον τουρισμό, ο οποίος δεν σχετίζεται με την έξαρση των κρουσμάτων όπως πρότινος διατύπωσε ο απόφοιτος του Harvard Μητσοτάκης, δημοσίευση στις 12 Ιουλίου από επιστήμονες του ΑΠΘ προειδοπεί ότι αν δεν περιοριστούν οι ροές των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών τουριστών θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων στη χώρα [15].

 

Η κυβέρνηση έχει το μικρότερο μερίδιο ευθύνης, βασικά κανένα μερίδιο ευθύνης. Όπως έλεγε άλλωστε και το ΠΑΣΟΚ, πρώτα ο πολίτης.

11 Νοεμβρίου : Μία μέρα προτού ο Μητσοτάκης αποφανθεί ότι για την έξαρση των κρουσμάτων δεν ευθυνόταν ο τουρισμός, ο Άδωνης, σε μια απροσδόκητα ειλικρινή τοποθέτηση λέει στον αέρα : «Πέσαμε τελείως έξω κι εμείς ως προς την σφοδρότητα του δεύτερου κύματος. Το σενάριο που είχαμε πιστέψει, κι εγώ είχα πιστέψει  για να είμαι ειλικρινής, ήταν ότι όταν ανοίγαμε τον Ιούνιο λόγω υψηλών θερμοκρασιών οι επόμενοι μήνες μέχρι τον Οκτώβριο θα είναι σχετικά ήρεμοι... Και άρα η κεντρική μας φιλοσοφία, και η συγκέντρωση που βάλαμε στο μυαλό μας, ήταν πώς θα ανοίξουμε τον τουρισμό και την οικονομία.»

12 Νοεμβρίου : Ο Μητσοτάκης παραδέχεται ότι έγιναν λανθασμένες εκτιμήσεις «Ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης με την γνώση που έχουμε σήμερα θα μπορούσαμε να πάρουμε δραστικά μέτρα νωρίτερα. Το λέω ξεκάθαρα, η ευθύνη βαραίνει όλους, πρώτα από όλα την κυβέρνηση και νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες, αλλά και όλους όσους επεδίωξαν να γιορτάσουμε έτσι, έστω όπως εορτάστηκε, τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη η ταχύτητα της αύξησης των κρουσμάτων μας επέτρεψε… μας έδωσε τη δυνατότητα να πούμε ότι να πέσαμε έξω στην εκτίμησή μας. Αυτή είναι η αλήθεια. Όχι μόνο εμείς αλλά και οι ειδικοί επιδημιολόγοι. Αλλά επειδή ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, θέλω να διαβεβαιώσω ότι γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» [16].

14 Νοεμβρίου : Η ευθύνη αποδεικνύεται μάλλον βαριά για να την επωμιστεί ο αντιπρόεδρος Άδωνις και το κόμμα του για παραπάνω από δύο μέρες, καθώς αναφέρει στον αέρα ότι : «Δεν έγινε κανένα λάθος. Όλα τα χειριστήκαμε με το σωστό τρόπο. Το ότι ο ιός εξελίχθηκε γρηγορότερα και οι αρχικές εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων για τη συμπεριφορά του ιού το καλοκαίρι απεδείχθη διαφορετική, ούτε σε αυτούς μπορώ να το χρεώσω γιατί ήταν ένας καινούριος ιός, ένα καινούριο φαινόμενο» [17].

 

Θα ανοίξουν τα σχολεία; Θα παραμείνουν κλειστά; Τι θα γίνει με τις χορηγούμενες από το κράτος μάσκες;

13 Σεπτεμβρίου : Η Κεραμέως αναφέρει ότι είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των σχολείων και γνωστοποιεί ότι θα δοθούν εκτός των παγουριών και μάσκες [17β].

15 Σεπτεμβρίου : Η Κεραμέως χαρακτηρίζει ως «αστοχία» την χορήγηση ακατάλληλων μασκών (αυτές που έμοιαζαν πιότερο με αερόστατα) στα σχολεία.

14 Νοεμβρίου : Δυο μήνες μετά και εν μέσω πανδημίας, η υπόθεση χορήγησης μασκών καλά κρατεί. Μαθαίνουμε ότι αναβάλλεται ο διαγωνισμός λόγω έλλειψης δικαιολογητικών [18].

12 Νοεμβρίου : Η Κεραμέως διαψεύδει τον Πέτσα, ο οποίος άφηνε μόλις μια μέρα πριν ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, λέγοντας ότι εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων δεν υφίσταται.

13 Νοεμβρίου : η Υφυπουργός Παιδείας Ζαχαράκη δηλώνει το πρωί στον ΣΚΑΙ πως δεν υπάρχει εισήγηση για κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων. Λίγες μόνο ώρες μετά, στις 2 το μεσημέρι δημοσίευση στο iefimerida γράφει «Κλείνουν τα δημοτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα από Δευτέρα – Για να σταματήσει η κινητικότητα των γονέων». Μία δικαιολογία δύσπεπτη ακόμη και για τους πιο μωρόπιστους.

14 Νοεμβρίου : Κλείνουν τα δημοτικά [19].

 

Είναι τα σχολεία εστίες μετάδοσης του ιού;

Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου ο Στέλιος Πέτσας μας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει μετάδοση του ιού μέσα στις σχολικές αίθουσες»! Μια ελαφρώς πιο προσεκτική τοποθέτηση, κινούμενη ωστόσο στα πλαίσια της ιδέας να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, κάνει και ο Μαγιορκίνης στις 5 Σεπτεμβρίου [20,21].

3 Νοεμβρίου : Παρατηρούνται μολύνσεις από covid σε παιδιά 0-17 ετών σε ποσοστό 7,8% των συνολικών κρουσμάτων. Ο αριθμός δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος αν αναλογιστούμε ότι οι ομάδες 0-19 ετών αποτελούν το 19,6% του συνολικού πληθυσμού (ποσοστό ελαφρώς διογκωμένο λόγω συμπερίληψης ηλικιών 18 και 19 ετών). Αν και κανένας από εμάς τους κοινούς θνητούς έξωθεν των επιστημονικών επιτελείων δεν μπορεί να γνωρίζει τον βαθμό στον οποίο τα κρούσματα αυτά σχετίζονται με τη μετάδοση του ιού στα σχολεία, εκείνη την περίοδο οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας συζητούν για νέους κανονισμούς που πρέπει να εφαρμοστούν στα σχολεία [22]. Ο λόγος φυσικά είναι άγνωστος, μιας και σύμφωνα με Πέτσα ή Μαγιορκίνη (διαλέγετε και παίρνετε) ο ιός είτε δεν κολλάει στις σχολικές αίθουσες είτε κολλάει πολύ σπάνια.

 

Θα επιβληθεί νέο lockdown ;

18 Ιουνίου : Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ είναι «απολύτως πεπεισμένος ότι δεν θα χρειαστούμε ένα νέο lockdown κατά τον τρόπο που τον ζήσαμε το μήνα Μάρτιο και Απρίλιο» (ΣΚΑΙ).

14 Αυγούστου : Σύμφωνα με τον Κικίλια : «Σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown δεν μπορούμε να οδηγηθούμε. Όλες οι χώρες -και κάποιες σε χειρότερη κατάσταση από εμάς- προχωρούν σε σταδιακά μέτρα. Εμείς έχουμε και δεύτερο πλάνο, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για τεστ σε περισσότερους τουρίστες…» [23].

3 Οκτωβρίου : Σχεδόν αδιανόητο χαρακτηρίζει ο Μητσοτάκης το ενδεχόμενο να πάμε σε ένα δεύτερο lockdown [24].

2 Νοεμβρίου : Ο Άδωνις, παίζοντας με τις λέξεις, μας λέει ότι ποτέ δεν «αποκλείσανε» την περίπτωση του να πάμε σε δεύτερο lockdown.

4 Νοεμβρίου το πρωί : Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι δεν είμαστε κοντά σε δεύτερο lockdown.

4 Νοεμβρίου το μεσημέρι : Ο υπουργός υγείας ανακοινώνει, πριν την επίσημη ανακοίνωση, ότι σύντομα θα επιβληθεί δεύτερο lockdown.

 

Εάν είστε και εσείς προικισμένοι και πιστεύετε στη θεωρία σύγκρουσης παράλληλων πολιτικών πραγματικοτήτων, παρακαλείστε να διαμοιράσετε αυτό το κείμενο στους υπόλοιπους λίγους εκλεκτούς.

 

 

 

 

[1]https://www.iefimerida.gr/ygeia/sotiris-tsiodras-lathos-maska-genikos-plithysmos  [2]https://www.skai.gr/news/ygeia/tsiodras-oxi-se-xrisi-maskas-kai-gantion-mias-xrisis-epikindynes-oi-maskes-me-valvida

[3] https://www.tanea.gr/2020/04/30/greece/apantiseis-tsiodra-gia-tis-maskes-giati-einai-tora-ypoxreotikes-poies-systinei/

[4] https://www.capital.gr/politiki/3489826/apagoreusi-kukloforias-kai-katholiki-xrisi-maskas-sta-metra-pou-anamenetai-na-anakoinothoun

[5] https://www.ieidiseis.gr/politiki/item/67761-epoptes-dimosias-ygeias-esties-metadosis-koronoioy-ta-mmm-karamanlis-den-apodeiknyetai-oti-kollaei

[6] https://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/ta-petamena-lefta-gia-tis-meth

[7] https://tvxs.gr/news/ellada/oi-300-proslipseis-monimes-giatron-eginan-200&dr=tvxsmrstvxs

[8]https://www.omadamnimis.gr/%ce%ba%cf%85%ce%b2%ce%ad%cf%81%ce%bd%ce%b7%cf%83%ce%b7-%ce%bd%ce%b4-%cf%84%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%89%ce%af-%ce%b7-%cf%87%cf%8e%cf%81%ce%b1-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b8%ce%ad%cf%84%ce%b5%ce%b9-1-200-%ce%bc/?fbclid=IwAR1j0gTR5ghwOG6EMTfNOidWjXe2OVnQ91isuZ4FatMYl3vOVli2kMVTM3g

[9] https://www.naftemporiki.gr/story/1655416/b-kikilias-109-nees-meth-covid-tis-teleutaies-10-meres

[10] https://www.voria.gr/article/stin-antepithesi-i-poedin-gia-to-achepa-i-diikisis-diakinoun-pseftikes-idisis

[11] https://www.naftemporiki.gr/story/1658136/me-37-klines-meth-to-georgios-papanikolaou-einai-oles-kateilimmenes-tonizei-o-dieuthuntis

[12] https://www.alfavita.gr/koinonia/337139_koronoios-nosokomeia-sti-thessaloniki-xekina-i-epilogi-asthenon-oi-meth-ehoyn

[13] https://www.news247.gr/politiki/o-mitsotakis-erixe-tin-eythyni-stoys-neoys-gia-tin-exarsi-toy-koronoioy.9047891.html

[14] https://www.tovima.gr/2020/10/11/society/koronoios-tromazei-o-mesos-oros-ilikias-ton-krousmaton-anisyxia-gia-ton-deikti-rt-stin-attiki/

[15] https://www.libre.gr/meleti-sos-apo-to-apth-anamenetai-ekrixi-k/

[16] https://thepressproject.gr/den-egine-kanena-lathos-ola-ta-cheiristikame-me-ton-sosto-tropo-dilonei-simera-o-georgiadis/?fbclid=IwAR1n6HR6WxO8Tokwp4l94ND5Z-zhwVTjlFG_iFoZFOQj0jRiO9j2S1uGoC0#.X6-uKMEmW3c.facebook

[17] https://www.voria.gr/article/georgiadis-koronoios-den-egine-kanena-lathos---ta-chiristikame-me-to-sosto-tropo

[17β] https://www.ethnos.gr/politiki/123595_kerameos-ola-etoima-gia-anoigma-ton-sholeion-stis-0815-proto-koydoyni

[18] https://www.flash.gr/politiki/1720063/maskes-sta-sxoleia-anavlithike-o-diagonismos-elleipsei-dikaiologitikon

[19] https://www.tanea.gr/2020/11/14/greece/education/kleinoun-gia-dyo-evdomades-se-ola-ta-dimotika-kai-nipiagogeia-tis-xoras/

[20] https://www.larissanet.gr/2020/11/02/apistefti-ataka-petsa-den-yparchei-metadosi-koronoiou-mesa-stis-scholikes-aithouses/

[21] https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/331161_gkikas-magiorkinis-ti-ennooysa-gia-ton-arithmo-mathiton-ana-taxi

[22] https://www.ethnos.gr/ygeia/131316_koronoios-ekrixi-kroysmaton-sta-paidia-erhontai-nees-odigies-gia-sholeia-kai-karantina

 

[23]https://www.omadamnimis.gr/%cf%80%ce%b9%ce%b5%cf%81%cf%81%ce%b1%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%ce%b1%ce%b4%ce%b5%ce%b9%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%ad%cf%84%cf%83%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%ce%bd%ce%b1/?fbclid=IwAR1KjEX-v-gVHqVnIm854_G43vS3ouLPrsrEASivDQiBO6LCY6qOmcHZ5PM

[24] https://www.youtube.com/watch?v=hQHr1KbZonU&feature=emb_title&ab_channel=%CE%9F%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%91%CE%9C%CE%9D%CE%97%CE%9C%CE%97%CE%A3


Δεν υπάρχουν σχόλια :