2 Ιουνίου 2012

Η δίκη του Σωκράτη

Στην γενέτειρα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης διεξήχθη πριν περίπου μια εβδομάδα η δίκη του Σωκράτη ο οποίος έχει πλέον μετατραπεί σ' αστερόσκονη του διαστήματος ή στην καλύτερη περίπτωση σε συννεφάκι στον ουρανό. Η δικαστική εξουσία αποφάσισε να ερευνήσει εις βάθος τα αίτια της σημερινής πολιτικής διαφθοράς και οικονομικής ασυδοσίας αναδιφώντας στην αρχαιότητα και τις ρίζες των σημερινών προβλημάτων.
 Πασίγνωστος δικαστικός εκπρόσωπος τόνισε : "Το έγκλημα είναι μια αλυσιδωτή αντίδραση. Είναι ανώφελο να σπαταλήσουμε κι άλλο πολύτιμο χρόνο ασχολούμενοι με σύγχρονα σκάνδαλα, δολοπλοκίες και διασπαθίσεις του δημοσίου χρήματος. Πρέπει να τιμωρηθούν εκείνοι οι ηθικοί αυτουργοί που πυροδότησαν την έναρξη του εγκλήματος και όχι οι σύγχρονοι εγκληματίες που σαν κομμάτια του ντόμινο τράπηκαν ακούσια προς αυτό."
 Οι μηνυτές του Σωκράτη ήταν τρεις. Πρώτος μηνυτής υπήρξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος ο οποίος διατύπωσε μήνυση για αθεΐα εναντίον του φιλοσόφου μετά το ανεπιτυχές εξώδικο στο Ράδιο Αρβύλα ελπίζοντας πως αυτήν την φορά θα απολάμβανε λίγες περισσότερες στιγμές έπαρσης και δημοσιότητας. Μάλιστα, ο Μητροπολίτης σημείωσε χαρακτηριστικά :  "Αδικεί Σωκράτης οὓς μὲν ἡ Ελλάς νομίζει θεούς ού νομίζων, ἕτερα δὲ καινὰ δαιμόνια εἰσφέρων μοια τοῖς δαιμονίοις οῖς οἱ νθέλληνες πιστεύουσι." Την κατηγορία αυτή διατύπωσε αυτούσια και η Ελένη Λουκά στηλιτεύοντας επιπλέον την σατανική στάση αμφισβήτησης του Σωκράτη την οποία και επιχείρησε να μεταλαμπαδεύσει στους νέους απομακρύνοντας τους έτσι απ΄ τον δρόμο του Θεού. Η θρησκευόμενη γυναίκα συμπλήρωσε την κατηγορία του Μητροπολίτη λέγοντας : " ἀδικεῖ δὲ εκ τοῦ διαβόλου τικτόμενος καὶ τοὺς νέους διαφθείρων." Τρίτος μηνυτής που ενίσχυσε τις κατηγορίες ενάντια του Σωκράτη δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την θέση του ήταν ο Μήτσος. Ο Μήτσος ήταν ένας αγανακτισμένος με τον αποτυχημένο γάμο του μεσήλικας που τριγυρνούσε βραδιάτικα στα μπαράκια ελπίζοντας πως κάποια πολύ μεθυσμένη θα τον περάσει για όμορφο. Μια μέρα έτυχε να περνά έξω απ' την Βουλή και τότε οι εκπρόσωποι των κομμάτων, βλέποντας τις εγγραφές στις νεολαίες κομμάτων στα πανεπιστήμια να πέφτουν κατακόρυφα εξαιτίας των φιλοσοφικών ρητοριών του Σωκράτη, δωροδόκησαν τον Μήτσο για να καταδικάσει τον Σωκράτη ως υπαίτιο για τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στην Αθήνα έτσι ώστε να μην φανεί ότι τα ίδια κινήθηκαν εναντίον του αξιοσέβαστου φιλοσόφου. Όσον αφορά τον Μήτσο, φήμες λένε ότι νοικιάζει αυτή την στιγμή δωμάτιο σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Χονολουλού έχοντας πάρει για "παρέα" μαζί του δυο Ρωσίδες.
  Αφού ο Σωκράτης κρίθηκε ένοχος έντονες διαφωνίες διατυπώθηκαν για το ζήτημα της ποινής η οποία θα του επιβαλλόταν. Αρχικά προτάθηκε η εξορία απ΄ την πόλη (ή την χώρα) αλλά γρήγορα έγινε αντιληπτό πως κάτι τέτοιο μπορούσε να ευνοήσει την επαγγελματική του καριέρα. Σύμφωνα μάλιστα με αξιόπιστες δημοσιογραφικές πηγές κατά την διάρκεια σύσκεψης για την ποινή του Σωκράτη κάποιος φώναξε "τίμημα θάνατος". Οι αντιδράσεις ήταν άμεσες και οι αποδοκιμασίες εναντίον του λαλήσαντος διήρκεσαν για αρκετή ώρα. "Κανείς μικροαστός δεν φεύγει απ' την ζωή σ' αυτήν την χώρα δίχως να πληρώσει" είπε με αυστηρό ύφος σπουδαίος δικαστικός. Όταν δόθηκε η δυνατότητα στον Σωκράτη να προτείνει την ποινή η οποία επρόκειτο να του επιβληθεί, εκείνος πρότεινε τυπικά το πρόστιμο της μιας μνας. Καθώς οι ολιγαρχικοί φίλοι του δεν βρίσκονταν πια στην ζωή, το ποσό αυτό ανέβασαν σε τριάντα μνες το Λαος και η Χρυσή Αυγή ελπίζοντας έτσι ότι θα αντλήσουν ψήφους απ΄ το λαϊκό ακροατήριο του Σωκράτη και θα δημιουργήσουν κοινωνικό προφίλ.
 Ο Σωκράτης καταδικάστηκε τελικά με την εσχάτη των ποινών. Κρίθηκε ως μοναδικός ένοχος - μαζί με τον Άκη Τσοχατζόπουλο - για το υπέρμετρο ελληνικό χρέος. Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, μετά από έγκριση των δικαστικών εκπροσώπων προχώρησε σε συνεννόηση με τον Άγιο Πέτρο ώστε ο Σωκράτης να παραμείνει αθάνατος και μάλιστα στην Ελλάδα - αν και ο ίδιος το απεύχεται - μέχρι να ξεπληρώσει το ελληνικό χρέος. Ο Σωκράτης φυσικά δεν αποδέχτηκε το μαρτύριο της αιωνιότητας στην σύγχρονη Ελλάδα και αποφάσισε να αυτοκτονήσει πίνοντας ένα μπουκάλι με κώνειο που είχε το περιτύλιγμα της Pepsi και του το έδωσαν εκπρόσωποι της Coca Cola. Από την στιγμή της κατάποσης μέχρι τον θάνατό του μίλησε ψύχραιμος στους μαθητές του για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα.                      
                                                                              Διδάχος Άγγελος

4 σχόλια :

AERIKO είπε...

H Aλήθεια φοβίζει....κανενα κωνειο ομως καμια δικη καταδικη δεν μπορει να αφανισει την υπαρξη της ακομα και μετα το θανατο μας. Το Οχι στης μερες μας ειναι λεξη αξιοπρεπειας..οπως και να το κανουμε η αληθεια ειναι η μόνη επανασταση.Τιμημα του να παραμενεις Άνθρωπος οι μικροί καθημερινοί θανατοι μεσα σου ομως χωρις αυτους αναγεννηση δεν υπάρχει.Ο Σωκράτης χιλιάδες χρονια μετα όπως και ο Διογένης ειναι εδω μεσα μας..επίκαιροι όσο ποτέ...το ψέμμα κραυγάζει....απο δειλία και φόβο ..μα..

Η Αλήθεια ειναι ελέυθερη δεν χειραγωγείται..ουτε οσοι μιλουν τη γλωσσα της.

Καλημέρα Άγγελε.!

Crux είπε...

Σαφώς και η Αλήθεια δεν χειραγωγείται αλλά εκείνο που έντονα μ΄ απασχολεί είναι πόσοι μπορούν να την αφουγκραστούν κι έπειτα να την αναζητήσουν. Αναβιώνει σε κάθε εποχή αλλά βρίσκει καταφύγιο μόνο στις ανήσυχες ψυχές που αγαπούν την αμφισβήτηση. Γι΄ αυτό και η σημερινή απόρριψη, το σημερινό "όχι" το ακούω να βγαίνει με την φωνή της αγανάκτησης κι όχι της ανάνηψης.
Αλλά για ν΄ αφήσω μια αισιόδοξη νότα, η Αλήθεια πάντα θα υπάρχει για εκείνον που την αναζητά και αν υπάρχει θέληση όλο και περισσότερο θα προσεγγίζεται.

Καλή σου μέρα αερικό.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Άγγελε, αφιέρωσες. Τέλειο κείμενο, μοναδικό.

Crux είπε...

Ευχαριστώ Δείμε.
Ήθελα να το γράψω πιο έγκαιρα αλλά δεν υπήρχε χρόνος ούτε για πλάκα. Κάλιο αργά όμως παρά αργότερα.

Καλησπέρα σου.