5 Ιανουαρίου 2012

Επανάσταση

Το κείμενο είναι αντιγραφή απ΄ τον Ιπτάμενο Ολλανδό

Τρόποι σκέψης που ισχυρίζονται ότι δίνουν
το προβάδισμα στον κόσμο μας στο όνομα της επανάστασης 
έχουν γίνει, στην πραγματικότητα, 
ιδεολογίες συμμόρφωσης και όχι εξέγερσης.
- Α. Camus
Μου πήρε πολύ καιρό αγαπητέ αναγνώστη να κατανοήσω το σαράκι της επανάστασης.

Ό,τι επαναστατικό έχω διαβάσει (αναρχικοί, μαρξιστές) το βρίσκω ολόσωστο. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν απόλυτο δίκαιο. Το βλέπουμε γύρω μας σε όλες τις εκφάνσεις του βίου μας οι οποίες μοιάζουν να βρίσκονται στο χειρότερο σημείο αποσύνθεσης. Ειδικά τώρα που έφτασε και στην δικιά μας πόρτα, όποιος δεν το βλέπει θα πρέπει να είναι ή τυφλός και κουφός ή να πάσχει από άνοια ή φυσικά να επωφελείται της κατάστασης.

Ο τρόπος όμως που το επιδιώκουν (επανάσταση) μου φαίνεται λάθος. Ας δούμε κάποιους λόγους.
Καταρχήν η επανάσταση είναι ένας πόλεμος. Και ως πόλεμος δημιουργεί δύο στρατόπεδα. Επομένως δεν σου αφήνει επιλογές: Ή είσαι με εμάς ή είσαι εναντίον μας. Στην ουσία είναι ένας αγώνας για δύναμη (όλη η ιστορία της ανθρωπότητας), ο οποίος το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεταβιβάσει την εξουσία από μια μερίδα σε μία άλλη. Και αυτό γιατί η δύναμη δεν είναι μέσο είναι σκοπός.
- Revolution, n. In politics, 
an abrupt change in the form of misgoverment.
-Επανάσταση, ουσ. Στην πολιτική,
μια απότομη αλλαγή στην μορφή της κακής διακυβέρνησης.
- Ambrose Bierce (The Devil's Dictionary)
Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα στην ιστορία όπου αυτή η μεταβίβαση έδειξε ότι η επανάσταση προκαλείται από μια αγανάκτηση απέναντι στην τυραννία ενός συστήματος και όμως ταυτόχρονα η ίδια, κυοφορεί την τυραννία. Με τα λόγια ενός κατεξοχήν επαναστάτη (F. Castro): "Η επανάσταση είναι μια δικτατορία των καταπιεσμένων ενάντια στους καταπιεστές".

Επίσης ως πόλεμος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση των αρνητικών: φτώχεια, αδικία, δουλεία, άγνοια. Ποτέ δεν ασχολείται με την ενίσχυση των θετικών. Δεν διδάσκει, δεν προωθεί δικαιοσύνη, αγάπη, φιλία.

Επιπλέον η επανάσταση είναι πάντα μια προβολή στο μέλλον. Μας ωθεί να κάνουμε πράγματα αποβλέποντας σε μια μελλοντική κατάσταση και δεν μας επιτρέπει να ζούμε στο παρόν. Το παρόν δεν μπορεί ποτέ να είναι όμορφο στα μάτια της επανάστασης. Στο μέλλον βρίσκεται η ελπίδα της.
Η ελπίδα για το αλλαγμένο προς το καλύτερο μέλλον, ή ο φόβος για το μέλλον που έρχεται είναι η τροφή της επανάστασης αλλά και η τροφή του Κυρίου. Γιατί ποιος είναι ο Κύριος μας; Αυτός που έχει εξουσία πάνω στα πράγματα που επιθυμούμε να έχουμε ή σε αυτά που επιθυμούμε να αποφύγουμε.
Η επανάσταση είναι στο μυαλό των ανθρώπων,
και αυτή πραγματοποιείται ...προτού χυθεί μια σταγόνα αίμα.
- James Adams
Το μυαλό μας είναι ένα μέρος της κοινωνίας. Είναι η κοινωνία. Ο τρόπος που σκεφτόμαστε, αυτά που σκεφτόμαστε ή αυτά που δεν σκεφτόμαστε, οι αντιδράσεις μας, οι συνήθειες μας είναι αυτά που φτιάχνουν την κοινωνία. Όλα αυτά όμως όταν το μυαλό μας είναι ακόμα νεανικό και εύπλαστο διαμορφώνονται από την κοινωνία. Έτσι ακόμα και όταν επαναστατούμε το κάνουμε μέσα στο μοντέλο σκέψης που μας έχει δοθεί από την ίδια την κοινωνία. Το παράδειγμα του Κρισναμούρτι είναι διαφωτιστικότατο: "Είμαστε σαν φυλακισμένοι που εξεγείρονται για να διεκδικήσουν καλύτερο φαγητό, καλύτερες συνθήκες κράτησης. Πάντα όμως μέσα στη φυλακή...". Αυτό δεν είναι επανάσταση, είναι απλά αυξημένη δραστηριότητα, μια γενναία μάχη καταδικασμένη σε αποτυχία μέσα στο μοντέλο. Η αληθινή όμως επανάσταση και δια βίου μάθηση είναι να σπάσεις τους τοίχους της παράδοσης και της εξουσίας, να ξεφορτωθείς την "εκπαίδευση του Παβλόφ" που σε κάνει να αντιδράς πάντα με ένα συγκεκριμένο τρόπο, ο οποίος κρατάει δέσμιο το πνεύμα σου. Πρέπει να επαναστατήσουμε και όχι να συμμορφωθούμε σε σχέση με τον κόσμο· εσωτερικά, βαθιά και ψυχολογικά να είμαστε σε συνεχή εξέγερση. Συνεχής εξέγερση σημαίνει συνεχής έρευνα, συνεχής παρατήρηση, συνεχής μάθηση.  Μόνο έτσι μπορούμε να ανακαλύψουμε τι είναι αληθινό. Με συνέπεια να γίνουμε επικίνδυνοι σε ό,τι είναι ψεύτικο χάνοντας την ασφάλεια μας. Αλλά ζώντας στην ασφάλεια σημαίνει ότι ζούμε με την μίμηση, ζούμε με φόβο. Μόνο αυτού του είδους η εκπαίδευση μπορεί  να εξαφανίσει το φόβο της ανασφάλειας που καταστρέφει την ανθρώπινη σκέψη, τις ανθρώπινες σχέσεις και την αγάπη. Ή με τα λόγια του Λ. Τολστόι: "Υπάρχει μόνο μια επανάσταση: η εσωτερική."

5 σχόλια :

ο δείμος του πολίτη είπε...

Για να επέλθει κάθε μορφή επανάστασης πρέπει πρώτα να επέλθει η συνειδητοποίηση. Οι αντικειμενικοί παράγοντες χωρίς το υποκειμενικό στοιχείο δεν αρκούν. Ας θυμόμαστε όμως ότι η επανάσταση δεν είναι κάτι αόριστο. Είναι οργανωμένη πάλη με συγκεκριμένους στόχους -τουλάχιστον για την επιτελική πολιτική ομάδα.

Crux είπε...

Καλησπέρα Δείμε.

Αν η επανάσταση εξαρτιόταν όπως λες κι εσύ απ΄ τους αντικειμενικούς παράγοντες τότε θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Το θέμα όμως είναι κατά πόσο έχει τη δυνατότητα το υποκειμενικό αυτό στοιχείο που αναφέρεις να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κατάστασης. Γιατί σε μια κοινωνία που εσκεμμένα δεν προσφέρει ερεθίσματα για αναζήτηση και έχει μάλιστα να μας παρουσιάσει αρκετές χιλιάδες θύματα φανατισμού και προκαταλήψεων, σε μια τέτοια κοινωνία ο προβληματισμός και η συνειδητοποίηση είναι προνόμιο των λίγων.
Το άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι πως η συνειδητοποίηση δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και με αίσθημα συλλογικότητας. Ακόμη κι αν υπάρξει συνεργασία είναι πολύ αμφίβολο αν θα υπάρξει και σύμπνοια. Μετά την πραγματοποίηση κάθε επανάστασης οι συνεκτικοί δεσμοί των επαναστατών σπάζουν και αρχίζουν πάλι οι μάχες για την ιεραρχία. Αυτός είναι ένας κανόνας που επιδέχεται φυσικά και εξαιρέσεις. Το πρόβλημα για μένα έγκειται στο ότι μια επανάσταση πραγματοποιείται όχι μόνο από αληθινούς ιδεολόγους αλλά και από οπορτουνιστές που με τη στάμπα του επαναστάτη βρίσκουν ευκαιρία να αναρριχηθούν σε ψηλές θέσεις.
Γι΄ αυτό λοιπόν νομίζω πως για να ευδοκιμήσει κάθε μορφή επανάστασης και να ανοίξει πραγματικά το δρόμο προς ένα καλύτερο μέλλον πρωταρχικός στόχος είναι να καλλιεργηθεί το αίσθημα ομόνοιας. Ήθελα απλώς να το τονίσω αυτό γιατί οργανωμένη πάλη με συγκεκριμένους στόχους μπορεί να πραγματοποιηθεί και με "προσωρινούς συμπαίκτες".
Εννοείται πως δεν διαφωνώ σε κάτι απ΄ όσα λες.

Αυτό που με απασχολεί είναι το πώς θα προκύψουν συγκεκριμένοι στόχοι, πώς θα εντοπιστούν και θα χτυπηθούν οι βαθύτερες αιτίες των σημερινών προβλημάτων τη στιγμή που λίγοι ακολουθούν το δρόμο της σκέψης και της αναζήτησης. Γιατί αν η πλειοψηφία ήταν συνειδητοποιημένη, τότε νομίζω πως η επανάσταση θα είχε κιόλας συμβεί.
Ο Ιπτάμενος Ολλανδός μιλά για διαρκή προσωπική αναζήτηση, έρευνα,πνευματική καλλιέργεια. Όμως δεν είναι όλοι ικανοί γι΄ αυτό. Όχι γιατί δεν διαθέτουν φύσει τις δυνατότητες αυτές και είναι πνευματικά κατώτεροι, δεν πιστεύω σε τέτοιες πλατωνικές αντιλήψεις. Αλλά γιατί έχουν εθιστεί σε ένα σύγχρονο τρόπο ζωής που περιορίζει αισθητά τη διάρκεια και την ένταση της σκέψης (με πολλούς και διάφορους τρόπους).

Για μένα προσωπικά δεν αρκεί η ατομική έρευνα αλλά απαιτείται και η προσπάθεια μεταλαμπάδευσης των ιδεών, μετάδοσης των γνώσεων και παράλληλα προσπάθεια ψυχικής καλλιέργειας. Όσο εξαντλητική κι αν είναι πολλές φορές η περιορισμένη ανταπόκριση που βρίσκει κανείς...

Πολυλόγησα ή μου φαίνεται ;)

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δυστυχώς ή ευτυχώς οι στόχοι καθορίζονται από την κεντρική πολιτική οργάνωση, την ελίτ της επανάστασης. Ο λαός δεν μπορεί να θέσει τέτοιους στόχους, πέρα από την απλούστατη μορφή που τον ενοχλούν στην τσέπη του. Εδώ είναι το ζητούμενο σε τελική ανάλυση. Ποια είναι η ηγετική ομάδα μιας επανάστασης η οποία και στην τελική θα δώσει/δίνει το δικό της ιδεολογικό άξονα στην εξέγερση;

Σχετικά με τις διαφωνίες μετά την επανάσταση που γράφεις, τούτο είναι αναπόφευκτο. Μία επανάσταση δεν κινητοποιείται από μία ομάδα με τόσο σαφείς στόχους. Μία επανάσταση ενεργοποιείται από διάφορες ομάδες με κοινούς στόχους, αλλά και διαφορετικότητες τόσο στις ιδεολογικές αντιλήψεις όσο και σε επιμέρους στόχους (βλ. Γαλλική Επανάσταση και τρομοκρατία, Ρωσική Επανάσταση κλπ).

Crux είπε...

Θα συμφωνήσω.
Μια εξέγερση μπορεί να είναι ξαφνική, αυθόρμητη και ενστικτώδης αλλά όταν πρόκειται για επανάσταση πρέπει αναγκαστικά να έχει κάποιους εκπροσώπους.
Και οι διαφωνίες θα υπάρχουν όπως λες. Αλλά νομίζω πως είναι δυνατόν να υπάρχουν εκ των προτέρων κάποιες κοινώς αποδεκτές πολιτικές που θα ακολουθηθούν.

Καλημέρα.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Φυσικά και υπάρχουν κοινοί στόχοι στις αντίπαλες ομάδες. Μετά τη νίκη οι ομάδες εμφανίζουν τις διαφωνίες τους. Και ουσιαστικά είναι διαφωνίες ιδεολογικού επιπέδου για το ποιος θα πάρει την εξουσία.