7 Δεκεμβρίου 2011

Το παρόν βίντεο βρήκα στην ιστοσελίδα της ελληνοφρένειας. Καταρχάς το είδα, ομολογώ να πω, με πολύ αφέλεια, πιστεύοντας πως ο - ειλικρινής οπωσδήποτε - τύπος συμβούλευε στο τέλος τον κοσμάκη να προστατέψει τα υπάρχοντα του. Μόνο που δεν συμβούλευε τον κοσμάκη...
Παραξενεύτηκα επίσης πώς βρέθηκε κάποιος να μιλήσει τόσο απροκάλυπτα και τόσο ανήθικα σε ένα μεγάλο και εννοείται ελεγχόμενο κανάλι σαν το BBC. Προσωπικά, δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με το συγκεκριμένο άτομο διότι μιλά ευθέως. Απ΄τη στιγμή που κάποιος μας μιλά ευθέως για τους σκοπούς του δεν μπορούμε να ισχυριστούμε μετά πως μας εξαπάτησε. Εξαπάτηση, αυτή δεν είναι η συνήθης δικαιολογία; Θέλω να πω ότι η ευθύνη είναι σε μεγάλο βαθμό δική μας για ό,τι συμβαίνει. Η ανοχή μας φταίει, και προς αυτούς που προβάλλουν ξεκάθαρα τους ανήθικους σκοπούς τους που είναι λιγότεροι, και προς αυτούς που κρύβουν τα σχέδια τους πίσω από μεγάλες λέξεις όπως ελευθερία και δημοκρατία και αποτελούν την πλειοψηφία.
Για να γίνω πιο ξεκάθαρος.  Πάντα υπάρχουν άτομα που προσμένουν ανυπόμονα την επόμενη οικονομική καταστροφή για να βγουν κερδισμένοι. Δεν το γνωρίζαμε αυτό; Μας ενόχλησε δηλαδή που κάποιος φανέρωσε την πραγματική του θέση και δεν μας ενοχλούν όλοι οι υπόλοιποι που θα κάνουν την ίδια δουλειά πιο "επαγγελματικά" μιλώντας πλαγίως; Γι' αυτό λέω ότι είμαστε λαός της βιτρίνας. Δυστυχώς. Μακάρι όσοι έβγαιναν στο γυαλί να μιλούσαν διαθέτοντας την αρετή της ειλικρίνειας για να μπορούσαμε να προστατευτούμε από αυτούς τους ίδιους, να βγάλουμε σαφέστερα συμπεράσματα και να τους αντικρούσουμε αποτελεσματικά.
Ίσως μερικοί να διαφωνήσουν, να επικαλεστούν αυτά που μαθαίνουμε φέτος στον "Πρωταγόρα" του Πλάτωνα, ότι δηλαδή ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι δίκαιος πρέπει να ισχυρίζεται πως είναι δίκαιος. Η μεγαλύτερη ισοπέδωση όμως δεν είναι αυτή του φανερού αμοραλισμού όσο της ψεύτικης ηθικής. Η ψεύτικη ηθική σκοτώνει την πραγματική, ο αμοραλισμός μερικών ίσως να δίνει σε άλλους την ευκαιρία να δουν ξεκάθαρα, να διακρίνουν το σωστό απ' το λάθος και να ακολουθήσουν με συνείδηση το ηθικό γιατί ακριβώς γνώρισαν και σιχάθηκαν το ανήθικο.
Αυτά απο εμένα, περιττό μεν αλλά σαν κατακλείδα σημειώνω πως σε τίποτα δεν με βρίσκει σύμφωνο ο παρακάτω τύπος, απλώς παραδέχομαι την ευθύτητα του.
Σημείωση : πιθανόν το όλο περιστατικό να ήταν μια φάρσα των Yesmen. Άκρη δεν έχω βγάλει και υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες. Όσον αφορά τους Yesmen, ρίξτε τους μια ματιά, πιστεύω αξίζει. Με επιφύλαξη η παραπάνω σελίδα διότι παίζει να την έχουν πειράξει και αυτή !

 



3 σχόλια :

ο δείμος του πολίτη είπε...

Το θέμα είναι ότι ορισμένοι κολοσσοί λένε εδώ και χρόνια την αλήθεια και τις προθέσεις του. Δε θυμάσαι πέρσι το Βγενόπουλο που αναρωτιόταν γιατί είναι κακό να αναζητάς το κέρδος με κάθε τρόπο (κερδοσκόπος); Υπάρχει, αναρωτήθηκε κάποιος χασοσκόπος; Δε ντρέπονται, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αντίθετα, τους παρακαλάνε.

Crux είπε...

Καλησπέρα Δείμε.

Πάνω σ΄ αυτό έχεις απόλυτο δίκαιο και καλά κάνεις και το τονίζεις.
Εμμένω στο τελευταίο που λες : αντίθετα τους παρακαλάνε. Πράγματι, το ότι βγαίνουν και λένε απρόσκοπτα κι άφοβα τις προθέσεις τους δεν είναι τόσο θέμα ανοχής όσο ταύτισης απόψεων με το κοινό. Είναι αυτό που έλεγε ο freeman στο βίντεο, ότι δηλαδή εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή έχουν γίνει εδώ και καιρό θεοί. Και αντί να ζητά ο κόσμος να μειωθεί η περιουσία τους - γιατί ποτέ μου δεν πίστεψα το μύθο περί "υπερικανότητας" του μεγαλοεπιχειρηματία - θέλει να τους μοιάσει. Αυτό λέγεται κατάντια. Κι όσο σκέφτομαι ότι μια ελίτ καλλιεργεί συστηματικά τα δικά της πάθη και τις δικές τις αδυναμίες πάνω μας προς όφελός της εξοργίζομαι ακόμη περισσότερο.

ο δείμος του πολίτη είπε...

Μιλάς σαν άνθρωπος που έχει φάει τη ζωή του στα βιβλία (κυρίως αριστερά με την ευρεία έννοια). Και μου αρέσει πολύ. Μπράβο...