23 Μαΐου 2010

Περιμένοντας το τέλος.

Με το πέρασμα των χρόνων πληθαίνουν συνεχώς τα σενάρια περί αποκάλυψης, ολικής καταστροφής και αφανισμού της ανθρωπότητας. Σενάρια καθόλου πρωτόγνωρα αν κάνουμε μια μικρή αναδρομή στην ιστορία. Οι θεωρίες αυτές γεννήθηκαν ήδη από την αρχαιότητα, ισχυροποιήθηκαν την μεσαιωνική εποχή και αναβίωσαν στη σύγχρονη. Αποδείχτηκε ότι δεν είναι τίποτα παραπάνω από μυθοπλασίες και φαντασιοκοπήματα. Εάν κάτι πρέπει να μας προβληματίσει απ΄όλο το σχετικό ζήτημα, είναι μονάχα ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δημιουργούν ή ενστερνίζονται αυτές τις ιδέες καταποντισμού.
Αρχικά ας υποθέσουμε ότι τα παγκόσμια δεδομένα ήταν διαφορετικά.
Ας εικάσουμε ότι στο κόσμο μας επικρατούσε ειρήνη,ομόνοια,αλληλεγγύη και ευημερία. Τότε ούτε ματαιοδοξία δεν θα υπήρχε, ούτε σημάδια μίσους και ντροπής του ανθρώπου για το ίδιο το γένος του. Αντιθέτως, ο άνθρωπος θα ήταν γεμάτος με προσδοκίες και όνειρα για το μέλλον. Δεν θα επιζητούσε το τέλος αλλά θα αγαπούσε ολόκληρο το κόσμο και θα αγωνιζόταν για να συνεχιστεί η ζωή και η ανθρώπινη ύπαρξη.
Επιστρέφοντας στις σκληρές ρεαλιστικές συνθήκες, ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα εξαιτίας του οποίου απορρέουν αυτοκαταστροφικές τάσεις είναι η έλλειψη ιδεολογικών βάσεων. Δηλαδή η απουσία αξιών και το απαίδευτο του πνεύματος. Στη σύγχρονη εποχή η αξία της ζωής έχει υποβαθμιστεί όσο ποτέ άλλοτε. Αυτό μαρτυρούν οι φρικαλεότητες των παγκόσμιων- και όχι μόνο-πολέμων, ο διαμελισμός κοινωνιών και η καταπάτηση δικαιωμάτων εξαιτίας οικονομικών συμφερόντων, αλλά και η ατέρμων διαφήμιση της βίας την οποία οι περισσότεροι ποθούν ανεξάρτητα αν επιφανειακά δείχνουν να την καταδικάζουν. Η διαφθορά λοιπόν οδηγεί σε κενότητα. Όταν ένας νους μαγαρίζεται και γίνεται κενός δεν έχει τίποτα να κερδίσει ούτε και να χάσει. Λογαριάζει λοιπόν τα άτομα σε άψυχους αριθμούς που είτε προσθέτονται είτε αφαιρούνται. Δεν έχει κάτι να αγαπήσει, δεν έχει κάτι να λαχταρίσει, δεν έχει κάτι να ονειρευτεί και να παλέψει γι΄αυτό. Δρα ενάντια στη φύση του και φυσικά δεν του φταίει ο εαυτός του αλλά η ίδια η φύση. Αυτό απέδειξε το 2000, αυτό απέδειξε το 2002 , αυτό θα αποδείξει και το 2012.

2 σχόλια :

OSTRIA είπε...

καλημερα φιλε crux!πολυ καλο το κειμενο σου!καλη συνεχεια

Crux είπε...

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ όστρια.
Μετά τα μέσα Ιουνίου όπου θα έχουν τελειώσει οι εξετάσεις θα επιστρέψουμε δριμύτεροι :)