31 Μαρτίου 2010

Ράδιο Αρβύλα 30/03/10

Το ράδιο αρβύλα εχθές, αφήνοντας για μια μέρα τη σάτιρα, πρόβαλε αποσπάσματα απ΄το zeitgeist 1 & 2 καθώς και από άλλες ενδιαφέρουσες ταινίες. Γνωστοποίησε με απλό και σαφή τρόπο ιδέες και πληροφορίες τις οποίες αποφεύγουν να παρουσιάζουν τα ΜΜΕ γιατί πλήττουν τα καπιταλιστικά συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, τα θέματα με τα οποία ασχολήθηκε η χθεσινή εκπομπή ήταν η σάτιρα, η θρησκεία και η οικονομική κρίση. 












14 σχόλια :

Ευρύνοος είπε...

Ελπίζω να μην ήταν η τελευταία τους εκπομπή αυτή..

μου θύμισε πολύ, αναρτήσεις μου, καθώς και δικές σου..

άλλωστε αυτό δέν κάνουμε πολλοί απο μάς;
φτιάχνουμε μικρές εκπομπές..
εκπέμπουμε και γινόμαστε πομποί και δέκτες..

βέβαια την δύναμη του γυαλιού δέν την έχουμε, όμως πιστεύω οτι πολλοί μας διαβάζουν ακόμη κι απο κείνους που βγαίνουν στο γυαλί..

τα πράγματα φίλε μου είναι όπως περιγράφτηκαν και ίσως και λίγο χειρότερα μιά και δέν έχουμε πρόσβαση σε εξειδικευμένες πληροφορίες..

πάντως ένα μεγάλο μπράβο για τούτη την τελευταία τους εκπομπή..

καλησπέρα :)

ΣΠ είπε...

Χίλια μπράβο για την ανάρτηση, αλλά και για τους ραδιοαρβυλιώτες που έκαναν τέτοια εκπομπή.Δεν είναι και λίγο να τα λες αυτά μέσα από το "στόμα του Λύκου". Και εξηγούμαι. Θεωρώ το συγκεκριμένο κανάλι τον κατ'εξοχήν εκφραστή (εδώ και 20 χρόνια) της αντίδρασης και της παντοκυριαρχίας των ΜΜΕ. Όμως προς χάριν της τηλεθέασης(=διαφημίσεις=κέρδη)έκανε κι αυτό την ανάγκη φιλοτιμία. Θεωρώ ότι η χθεσινή εκπομπή συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων που έχουν βγεί στον αέρα από το "χαζοκούτι" στα 20 χρόνια της ιδιωτικής γκλαμουροχαζο-ΤV.

Crux είπε...

Καλησπέρα σου Ευρύνοε.
Πραγματικά και εμείς κάνουμε παρόμοιες προσπάθειες.
Το χθεσινό περιστατικό ήταν εξαιρετικά σπάνιο και πρωτόγνωρο για τα τηλεοπτικά δεδομένα.
Σαφώς ακουγόμαστε κι εμείς, σαφώς συνεισφέρουμε όσο μπορούμε, οι ίδιοι μεταξύ μας αλληλοϋποστηριζόμαστε.
Είναι ευχάριστο το γεγονός ότι παρά τους μεγάλους αναμφισβήτητα μισθούς των ατόμων του αρβύλα, παραμέρισαν το βόλεμα τους και ρίσκαραν για ακόμα μια φορά τη θέση τους με στόχο να ενημερώσουν και να αφυπνίσουν. Είναι μεν μέσα στο σύστημα αλλά λειτουργούν σαν ιός ή καλύτερα σαν αντιβίωση που πολλαπλασιάζεται. Γι΄αυτό το πιο πιθανό είναι να μπουν δυναμικά στη μέση αυτή τη στιγμή τα πραγματικά μεγάλα συμφέροντα και να τελειώσουν την εκπομπή.
Ας ελπίσουμε όμως ότι θα συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα και το ίδιο θάρρος.
Και πάλι μπράβο τους.

Ανώνυμος είπε...

Με το χθεσίνό επεισόδιο δικαιολόγησαν απόλυτα τον τίτλο του Ράδιο Αρβύλα. Πάνε να δημιουργήσουν εντυπώσεις με εντελώς ανυπόστατα επιχειρήματα, μιλώντας για πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν.

Ναι έχουν γέλιο, έχουν πλάκα...αλλά ας μείνουν εκεί.

Crux είπε...

Γεια σου ΣΠ.
Όλα τα συγχαρητήρια ανήκουν στα παιδιά του ΡΑ.
Σχετικά με το κανάλι πιστεύω τα ίδια με εσένα.
Βρίσκεται όμως αυτή τη στιγμή σε ένα αδιέξοδο. Απ΄τη μια ακούγονται αντιδεολογικές απόψεις σε σύγκριση με το κατεστημένο του καναλιού, απ΄την άλλη όμως το μεγάλο κέρδος εξαιτίας της τηλεθέασης.Αντιφατικό αφενός, αφετέρου όμως αποδεικνύεται πως τίποτα δεν είναι άφθαρτο.Ποιος θα τα φανταζόταν ότι το zeitgeist θα έπαιζε στη συχνότητα του ΑΝΤ1.
Σε περίπτωση όμως που ο Αρβύλα ασκεί μεγάλη επιρροή στο κόσμο, (κάθε μέρα 1.000.000 τηλεθεατές και παραπάνω), και αν λέμε αν, προβληματίζει και κινητοποιεί πολύ κόσμο, τότε είναι δυνατό να δοθούν πολλά περισσότερα απ΄τις διαφημίσεις για να σταματήσει η εκπομπή.

Crux είπε...

Γεια σου Ανώνυμε.
Έγινες σταθερός επισκέπτης βλέπω.
Έλα πες την αλήθεια, κάτι σε εθίζει πάνω μας έτσι ;
Κάτι σε ελκύει.
Τα δικά σου επιχειρήματα είναι σαφώς πιο υποστατά.Αλλά ποτέ δεν έτυχε να μας τα προβάλεις.
Θα γίνει κι αυτό κάποια στιγμή ελπίζω.
Μέχρι τότε τα λέμε.

Ανώνυμος είπε...

Crux, άργησα να περάσω από τα μέρη σου γιατί είχα μια βδομάδα αρκετά πιεστική και περιόρισα αρκετά τις επισκέψεις μου.
Μου άρεσε και μενα η εκπομπή της Τρίτης. Και μ'αρεσε πιο πολύ το γεγονός ότι τόλμησαν να πουν πολλά πράγματα που δεν ακούγονται στην τηλεόραση ποτέ, απευθυνόμενοι σ'ένα τεράστιο κοινό, στο οποίο ασκούν έντονη επίδραση.Βέβαια αν το καλοσκεφτεί κανείς αυτό θα πει πως κι αυτό που έκαναν ένα είδος χειραγώγησης του μυαλού ήταν. Όμως τουλάχιστον προέβαλαν τη διαφορετική εκδοχή της πραγματικότητας που μονομερώς και συστηματικά μας πασσάρουν.
Σου εύχομαι Καλή Ανάσταση και όπως θα ταίριαζε νομίζω καλύτερα στο στυλ σου Καλή Επ-ανάσταση!

Ορθόδοξος είπε...

Το ιστολόγιο “ΑΘΕΪΑ, η άρνηση της αλήθειας” εύχεται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ σε όλο τον κόσμο.

http://eatheia.blogspot.com/

Crux είπε...

Καλησπέρα Χρωματιστή.
Δεν νομίζω πως πρόκειται για χειραγώγηση.Προβάλλεται για πρώτη φορά ίσως τηλεοπτικά, με έντονο τρόπο μια καινούρια άποψη.Μια άποψη "ζημιογόνα" για όσους χειραγωγούν.Η ανταλλαγή απόψεων δεν συνεπάγεται με χειραγώγηση.Για να υπάρξει χειραγώγηση πρέπει να αποκρύπτεται σκόπιμα η αλήθεια και να εξυπηρετούνται ατομικά συμφέροντα. Τα άτομα στον Αρβύλα δουλεύουν υπό έναν όρο : Να μιλάνε ελεύθερα πέρα απο καθωσπρεπισμούς και να παρουσιάζουν ελεύθερα τις απόψεις τους.Το γεγονός ότι έχουν αποκτήσει επιρροή σαφώς και δεν αμφισβητείται, αν και δεν έχουν μεγαλύτερη των δημοσιογράφων και των πολιτικών φυσικά.Το πλεονέκτημα που τους κάνει να διαφέρουν είναι πως δεν είναι απόλυτοι.Ποτέ δεν ισχυρίστηκαν πως γνωρίζουν την αλήθεια.Πάντα μιλάνε με το πιστεύουμε μπροστά.Πέρσι εφάρμοζαν μια άλλη τακτική.Τηλεφωνούσαν στον αέρα όσους έστελναν μήνυμα και διαφωνούσαν με κάτι που είχαν αυτοί πει. Δε συνέβαινε συχνά αλλά που και που γινόταν.
Απλώς πιστεύω ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν είναι επικίνδυνες και αθέμιτες για το καπιταλιστικό σύστημα.Με το ταλέντο που διαθέτουν στη σάτιρα θα μπορούσαν απλώς να συμβιβαστούν και να περιοριστούν εκεί.Θέλουν όμως να περάσουν και το δικό τους μήνυμα ανεξαρτήτως αν αυτό τους κοστίσει τη θέση τους.Γι΄αυτό δεν θα μπορούσα να μιλήσω για χειραγώγηση.

Κατάφερες να με κάνεις να γελάσω!Ευχαριστώ πολύ καλή Επ-ανάσταση και σε σένα!

Crux είπε...

Καλό ΠΑΣΧΑ ιστιολόγιο !
Μακριά κι αγαπημένοι :)

Ανώνυμος είπε...

Έχουν βγεί τουλάχιστον καμια 20αριά βιντεάκια τα οποία έχουν πολύ καλύτερα αντ-επιχειρήματα απο το Zeitgeist. Με λίγα λόγια το κάνουν Ρόμπα.
Αυτό θα το ήξερες αν δεν κατάπινες αμάσητα ότι σου σερβίρει ο κάθε Κανάκης επειδή έχει γέλιο, και το κάθε ντοκιμαντέρ επειδή απλά το λέει.

Ενδεικτικά δες το "the zeitgeist Challenge"

Crux είπε...

Καλησπέρα Ανώνυμε.
Καταρχάς, δεν καταπίνω αμάσητα. Αν κατάπινα τότε δεν θα είχα αυτό το site αλλά ένα άλλο με φόντο γαλανόλευκο με σταυρούς και με όνομα hellas ή orthodoxy ή κάτι τέτοιο. Με τους θεσμούς που μας ταΐζουν και τους καταπίνουμε αμάσητους δηλαδή.
Με την αμφισβήτηση η σχέση μου είναι πολύ καλή και βγαίνουμε συχνά ραντεβού. Είναι συνέχεια μες το μυαλό μου, την αγαπάω και με αγαπάει. Μελετώ τεκμήρια και κρίνω. Δεν είμαι από αυτούς που παγιώνουν την αρχική τους άποψη και έπειτα κρατάνε στο κοσκίνισμα τα τεκμήρια που τους αρέσουν. Αυτά περί εμού.
Λοιπόν, ο αριθμός των βίντεο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Έχω δει ορισμένα από αυτά και γελούσα με τις παραφιλολογίες και τα ανυπόστατα επιχειρήματα όπως : αυτοί που έκαναν το zeitgeist είναι Εβραίοι. Θα είχα περισσότερες αμφιβολίες για το zeitgeist αν το έκαναν Έλληνες πίστεψέ με.
Τα zeitgeist τα έχω δει πολλές φορές και έχω μελετήσει σε αρκετό βάθος αν τα στοιχεία που προβάλλονται είναι αληθινά. Μεγαλύτερος ντόρος έγινε στα περί θρησκείας θέματα. Τα στοιχεία ΕΙΝΑΙ αληθινά. Για την ακρίβεια ήταν σε πολλούς γνωστά προτού γίνει το zeitgeist. Πολλοί γνώριζαν ότι η θρησκεία βασίζεται στην αστρονομία και πως ο χριστιανισμός είναι η συνέχεια μιας θρησκευτικής παράδοσης. Ένας από αυτούς και ο Παλαμάς ( ο μέγας Παν αν ξέρεις ή αν θυμάσαι).
Υπάρχει ενημερωμένος κόσμος που δεν εντυπωσιάζεται απ΄το zeitgeist όχι γιατί πιστεύει πως ψεύδεται αλλά επειδή έχει μελετήσει σε βάθος τα θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα.
Υπάρχουν και σημεία στα οποία διαφωνώ με το zeitgeist, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι έχει υπάρξει Ιησούς Χριστός αλλά ήταν απλός άνθρωπος. Σε όλα τα άλλα θα με βρεις σύμφωνο με το zeitgeist.
Αλήθεια πίστευες πως ένα τόσο επικίνδυνο βίντεο για τα καπιταλιστικά δεδομένα θα έμενε ανέπαφο και άμεμπτο; Θα αφήσουν αυτοί που με πολέμους και διαφθορά κρατάνε την εξουσία μια αντίληψη να τους χαλάσει τα σχέδια;
Θα το δω το βίντεο που λες αλλά έχω ήδη διασταυρώσει τις πηγές μου. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα κρίνω ορθολογικά τα όσα επιχειρήματα (λογικά ή άλογα) θα δω.
Αν θα ήθελες να αφήσουμε τις αερολογίες και οι δυο, σου δίνω την άδεια να θίξεις εδώ ένα θέμα του zeitgeist και να το συζητήσουμε με στοιχεία.

Lalaith είπε...

Καλησπέρα. Μόλις έπεσα τυχαία σε αυτό το site και μπορώ να πω ότι ανακουφίστηκα που είδα πως υπάρχουν ακόμα άτομα που είναι έτοιμα να κάνουν μία καινούργια αρχή και να μην ζήσουν συμβατικά καταλήγοντας γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς εγώ σκοπεύω να ζήσω ελεύθερα, χωρίς τους κοινωνικούς περιορισμούς. Και όταν λέω αυτό,, δεν εννοώ να ζω ανεξέλεγκτα και να βλάπτω με οποιονδήποτε τρόπο τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς, αλλά να ζω με ηθικούς κανόνες. Πάνω από όλα είμαι κατά και σιχαίνομαι τη βία σε οποιαδήποτε μορφή της, είτε ψυχολογική, είτε σωματική, είτε η έμμεση βία που ασκούμε ή δεχόμαστε καθημερινά από τους γύρω μας. Βέβαια οι αυτοί που προσπαθούν να ζήσουν κατ’αυτόν τον τρόπο περιθωριοποιούνται και τελικώς ενσωματώνονται με τους υπόλοιπους, απομακρυσμένοι πλέον από τις αρχικές τους αντιλήψεις.. Εγώ πάντως δεν φοβάμαι την περιθωριοποίηση και θα παλέψω για να δείξω στον κόσμο της ομορφιά της ζωής. Αυτά είχα να πω για τώρα και ελπίζω να μην σας κούρασα.

Crux είπε...

Καλησπέρα Lalaith.
Πίστεψε με υπάρχει πληθώρα ατόμων που αναζητούν την αλλαγή και αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Απλώς ο τύπος αποφεύγει να τους προβάλλει και αν ποτέ τους προβάλλει θα το κάνει με προπαγανδιστικό τρόπο κατηγορώντας τους και επισκιάζοντας τις αγνές βλέψεις και προσδοκίες τους. Να μη ξαφνιάζεσαι ούτε και να απελπίζεσαι. Η μπλογκόσφαιρα είναι γεμάτη από άτομα που προβληματίζονται,επικοινωνούν και εκφράζουν τις απόψεις τους χωρίς να δέχονται επιρροές απ΄τις γνωστές φωνές της φάρας των δημοσιογράφων και των πολιτικών.
Ο σύγχρονος άνθρωπος φοβάται ακόμα και την έννοια της ελευθερίας. Τη συνδυάζει με ακραίες καταστάσεις γιατί έμαθε εκ γενετής να ζει σε ένα ιεραρχημένο περιβάλλον. Διδάσκεται να υπακούει τον ανώτερο και να εξουσιάζει τον κατώτερο κι αν όχι άμεσα σίγουρα έμμεσα. Ο κόσμος μπορεί να ευημερήσει μονάχα με την ελευθερία που ζητάς, την απόλυτη και όχι μερική ελευθερία. Ο κάθε κοινωνικός περιορισμός και ο κάθε νόμος είναι περιττός για ένα κόσμο με ανθρώπους νοητικά και πνευματικά απελευθερωμένους. Η κοινωνική ισορροπία και ευμάρεια μπορεί να προκύψει μόνο μέσω της κατανόησης του καθενός μας για το τι εστί σωστό και λάθος, τι εστί ανθρώπινο και τι βάρβαρο. Οι κοινωνικοί περιορισμοί ισχύουν όχι με βάση την κατανόηση αλλά με βάση το φόβο της ποινής. Για κάθε παράβαση ισοδυναμεί και ένα πρόστιμο. Η μοναδική και ελπιδοφόρα λύση είναι ο νους να αντικαταστήσει τη θέση του νόμου και να γίνει ο ίδιος εξουσιαστής. Ο νους και η αντίληψη να καθορίζουν τα όρια και τους περιορισμούς.
Η ενσωμάτωση στο σύστημα και ο συμβατισμός σαφώς και αποτελούν κίνδυνο. Δεν μπορούν όμως να συγκριθούν με την ισχυρή θέληση και την άσβεστη δίψα ορισμένων ανθρώπων που αυτό το οποίο τους γεμίζει χαρά και αυτό για το οποίο νιώθουν πως αξίζει να υπάρχουν είναι η αγάπη, η αφοσίωση, η αυτοθυσία, η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Βέβαια για να μην κρυβόμαστε πίσω απ΄το δάκτυλο μας ο περισσότερος κόσμος με τις υπάρχουσες συνθήκες και τη σημερινή νοοτροπία θα υπέκυπτε στο δέλεαρ του ξεπουλήματος της ψυχής. Το γεγονός ότι είναι λίγοι αυτοί που παραμένουν αμόλυντοι δεν σημαίνει πως δεν είναι πολλοί αυτοί που μάχονται για υψηλά ιδανικά. Το αν θα συνεχίσουν να μάχονται γι΄αυτά αφού δεχτούν πειρασμούς είναι άλλο θέμα.
Σαφώς και δεν με κούρασες αλλά δυστυχώς νομίζω πως σε κούρασα εγώ με τη μακρηγορία μου.
Καλή διαμονή στο blog μας :)