18 Απριλίου 2013

Τάξις και ηθική φιλελεύθερων ηθών.

«Δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης».

 Διότι, ας μη ξεχνιόμαστε, πάνω απ΄ όλα είναι η ανθρωπιά.

Καλησπερίζω τους λίγους περαστικούς που διαβαίνουν. Είμαι, όπως διαπιστώνετε, προσωρινά ανενεργός λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων! Να 'στε καλά και να μην προσφέρετε την ευγνωμοσύνη σας στο δημόσιο τομέα όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό για σας. Σας κατανοώ, όλοι αισθανόμαστε την ίδια βαθιά ευγνωμοσύνη για την αμερόληπτη και παγερά αδιαπραγμάτευτη σε ανήθικες προτάσεις λειτουργία του δημοσίου. Είναι σκληρό να αγωνίζεσαι χωρίς ανταπόκριση, είναι σκληρό όταν η μόνη αμοιβή που παίρνεις ως γιατρός απ' τον ασθενή είναι ένα στεγνό ευχαριστώ κι ένα ανέξοδο χαμόγελο που ούτε καν φτηνό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Αν δεν το έχετε ζήσει δεν μπορείτε να το καταλάβετε...

2 σχόλια :

xromatisti είπε...

Crux, σε πιο γενικό, σε πιο φιλοσοφικό επίπεδο και σ'ένα πλαίσιο πιο απελευθερωμένο από τον αγώνα της επιβίωσης, θεωρώ ότι το χαμόγελο ή το "ευχαριστώ" δεν αξίζει να τ'απαξιώνουμε και να τα χαρακτηριζουμε απλά ανέξοδα.
Εμένα, η καινούρια μου φιλοσοφία και σλόγκαν στη δουλειά είναι ότι "η ποιότητα αν και μη μετρήσιμη, πάντα μετρά".
Οκ, συμφωνώ ότι θέλουμε και την υλική ανταμοιβή όμως υπάρχουν και κάποια ποιοτικά δεδομένα που δεν τους αξίζει να τα προσπερνάμε.
Όχι, ότι δεν συμφωνώ με αυτά που γράφεις. Άλλωστε, σπουδάζουμε και δουλεύουμε, η συντριπτική πλειοψηφία για την επιβίωση και όχι από χόμπυ. Απλά προσθέτω και αυτή την οπτική, έτσι...γιατί ήθελα να την πω.

Crux είπε...

Αλίμονο Χρωματιστή! Δεν απαξιώ σε καμία περίπτωση το χαμόγελο, ίσα ίσα για μένα ένα αληθινό χαμόγελο ή ένα αληθινό ευχαριστώ έχει μεγαλύτερη αξία από οτιδήποτε. Το "ανέξοδο ευχαριστώ" είναι αμιγώς ειρωνικό και απευθύνεται σε όσους αντλούν ευχαρίστηση μόνο απ'τα οικονομικά οφέλη της δουλειάς τους, σε όσους έχουν αλλοτριωθεί από τον κοινωνικό της χαρακτήρα. Οπότε παρανόησις :)