22 Αυγούστου 2012

Το παιχνίδι των λέξεων

Όταν ένα σύστημα αποδεικνύεται ελαττωματικό από τα ίδια του τα θεμέλια κάθε απόπειρα επανόρθωσης του είναι καταδικασμένη σε ολοκληρωτική αποτυχία. 
Σήμερα ο όρος "κρίση" χρησιμοποιείται καθολικά για να περιγράψει την δυσχερή οικονομική κατάσταση που επικρατεί. Η καθιέρωση αυτού του όρου όμως είναι φυσικά εσκεμμένη ώστε να παραπλανά τον κόσμο τρέφοντας τον με την ψευδαίσθηση της ανάκαμψης της οικονομίας και της  ανάπτυξης που θα διαδεχτεί τον οικονομικό μαρασμό. Η οικονομική κατάσταση όμως που βιώνουμε σήμερα δεν είναι η κρίση αλλά η κατάληξη της οικονομίας. Καμιά προοπτική ανάπτυξης δεν μπορεί να ευσταθεί την στιγμή που μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και μεγάλες επιχειρήσεις προβαίνουν σε μειώσεις μισθών των εργαζομένων και απολύσεις. Κανένα όραμα ευημερίας δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν τα έσοδα του κράτους μειώνονται συνεχώς και οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του παραμένουν ή παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών - είτε Ελλήνων είτε ξένων - που δρουν φυσικά δίχως το παραμικρό αίσθημα ευθύνης για παροχή νέων ευκαιριών εργασίας αλλά και αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας. Αυτά είναι βέβαια μόνο ελάχιστα επιχειρήματα που αναιρούν οποιαδήποτε πιθανή ανάπτυξη. Είναι μάταιο να τα αριθμήσουμε όλα...
 Μέσα στη λέξη "κρίση" εντοπίζεται μια απατηλή αισιοδοξία, μια επικίνδυνη ουσιαστικά αισιοδοξία που καλλιεργείται μ' απώτερο στόχο να διατηρήσει το υπάρχον σαθρό σύστημα. Συλλήβδην η "βάφτιση" της οικονομικής κατάρρευσης ως "οικονομική κρίση" είναι κι αυτό ένα κομμάτι της προπαγάνδας που ασκεί η ενημέρωση. Ας αντισταθούμε. Ο τρόπος είναι απλούστατος : διορθώνετε όποιον μιλάει για "οικονομική κρίση" και διευκρινίστε του ότι ο όρος κρίση περιγράφει μια παροδική ανωμαλία ενός υγιούς και σταθερού συστήματος. Η λέξη "κατάρρευση" ακούγεται φυσικά τραγική όμως αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση και... απειλεί με αφύπνιση όσους παραμένουν παθητικοί αναμένοντας έναν από μηχανής θεό που θα καταφέρει να αλλάξει την μαθηματική πορεία των πραγμάτων. Το παιχνίδι των λέξεων είναι πιο σοβαρό απ' ότι φαίνεται...

2 σχόλια :

ο δείμος του πολίτη είπε...

Δεν είναι βέβαια τόσο απλό, αλλά σίγουρα όποιος τρέφει ή καλλιεργεί ελπίδες για εύκολη αλλαγή, είναι ηλίθιος ή απατεώνας.

Crux είπε...

Ακριβώς.

Απλώς η λέξη κατάρρευση προσεγγίζει κατά πολύ περισσότερο την πραγματική κατάσταση απ' την λέξη κρίση, ανεξαρτήτως απ' το αν μπορεί αυτή η κατάρρευση να αποφευχθεί.
Καλύτερα να παρουσιάζουμε τα προβλήματα με τις πραγματικές τους διαστάσεις και τις πραγματικές λέξεις που τα συμβολίζουν.