22 Οκτωβρίου 2010

Η "βουτιά" της ελευθεροτυπίας.

Τριανταπέντε ολόκληρες θέσεις κατάφερε να πέσει η Ελλάδα μόλις σε έναν χρόνο στην κατάταξη για την ελευθερία της έκφρασης. Η χώρα της "δημοκρατίας" φιμώνει ολοένα και περισσότερες φωνές αφήνοντας την ελευθεροτυπία να εκτελέσει κατακόρυφη πτώση πλάι στο... Κιργιστάν και τις Φιλιππίνες. Με την απαξίωση του απλού πολίτη και το διαρκή φόβο της παλινδρόμησης σε απολυταρχικά καθεστώτα είναι απαραίτητο να βρούμε άμεσες λύσεις. Η αδράνεια που επικρατεί απλώς επιδεινώνει την κατάσταση.
 Θα ήταν αφελέστατο να χαρακτηρίζαμε το γεγονός αυτό ως απλό "στραβοπάτημα". Αντιθέτως συνέβαλαν σ΄αυτό εξωτερικοί οικονομικοί και πολιτικοί παράγοντες που δέχτηκαν ισχυρή υποστήριξη απ΄την Κυβέρνηση. Η επιβολή όλων των πρόσφατων σκληρών οικονομικών μέτρων δεν θα ήταν εφικτή δίχως τη συναίνεση ή τουλάχιστον την ανοχή της πολιτείας. Η θύελλα αντιδράσεων που ξεσηκώθηκε κατά την επιβολή των πρώτων μέτρων, απειλούσε να συμπαρασύρει ολόκληρο τον ελληνικό λαό οθώντας τον στην αντιπαράθεση και στη κραταιά διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Επομένως ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί η επιβολή των μέτρων ήταν η χειραγώγηση και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Διαθέτοντας τη δύναμη της εικόνας, οι καναλάρχες και οι πολιτικοί που κρύβονταν από πίσω τους κατάφεραν να παρακωλύσουν τη λαϊκή διεκδίκηση. Βαφτίζοντας τους παρακρατικούς δολοφόνους του Μάη ως διαδηλωτές και προβάλλοντας κάθε απεργό ως απειλή για την οικονομία και το κράτος, η συμπαράσταση στους αντιφρωνούντες άρχισε να μειώνεται ραγδαία. Εντελώς τυχαία μια υποτιθέμενη τρομοκρατική οργάνωση σκοτώνει έναν αμερόληπτο δημοσιογράφο ενός ανεξάρτητου δημοσιογραφικού μέσου. Με τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο της λογοκρισίας, το blogging δεν θα αργήσει να γίνει ελεγχόμενο, ούτε θα λείψουν οι δολοφονίες ασυμβίβαστων ατόμων που έχουν μεγάλη επιρροή στο κοινό.
Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση είναι να ξαναβρούμε τη χαμένη ζωντάνια και τη δυναμικότητα μας. Ό,τι κατηγορούν οι τηλεοράσεις είναι ό,τι φοβούνται. Η απεργία και η ανυπακοή στην διεφθαρμένη εξουσία μπορούν να υποσχεθούν την αλλαγή. Αρκεί όμως να μην υποκύψουμε και να μην πέσουμε ξανά θύματα της λογοκρισίας. Τα προπαγανδιστικά τερτίπια σαφώς και δεν θα λείψουν. Ο διαδηλωτής θα ταυτιστεί με κάθε αρνητικό χαρακτηρισμό και μέσα στην πληθώρα των διαμαρτυρόμενων θα βρίσκονται άτομα χρηματισμένα για να δυσφυμίσουν με οποιοδήποτε μέσω. Στον αγώνα για την αλλαγή οι τηλεοράσεις μόνο κλειστές μπορούν να είναι. Οι ίδιοι οφείλουμε να βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση και αμφιβολία για ό,τι θα ακούγεται. Η φήμες και η παραπληροφόρηση είναι συχνό φαινόμενο και δυστυχώς επηρεάζει πολύ κόσμο. 
Προφανώς όλα τα παραπάνω ακούγονται επαναστατικά και σε μερικούς αδύνατα. Το σίγουρο είναι πως οι ηθικολογίες και τα "πρέπει" σε συνδυασμό με την κατάκριση στην οποιαδήποτε "διατάραξη της κοινής ησυχίας" δεν μας οδήγησαν πουθενά. Θα εκθέσω τον εαυτό μου λοιπόν και ας με αποκαλέσουν επικίνδυνο ανθέλληνα και όλα τα συναφή.  " Μόνο μέσα από την αντίσταση και τις αναταραχές που θα προκύψουν θα κατορθώσουμε να ανακτήσουμε τα χαμένα μας δικαιώματα, μαζί μ΄αυτά και το δικαίωμα της ελεύθερης διατύπωσης των σκέψεων και των απόψεων μας"

Δεν υπάρχουν σχόλια :