19 Ιουνίου 2010

Πατρίδα και...Δημοκρατία.

Ως ένα απ΄τα εκατομμύρια θεατών των εξελίξεων ακούω λοιπόν επανειλημμένως και αδιάκοπα την εκνευριστικά απαράλλαχτη και καραμελωμένη έκφραση : "για το καλό της πατρίδας". Αδιαμφισβήτητα το συνηθέστερο πρόσχημα για απαντήσεις σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις και επεξηγήσεις σε πολιτικές κινήσεις. Μια κρυσταλλωμένη έκφραση που συχνότερα ακούγεται-η αλήθεια να λέγεται-από στόματα δεξιών. Εν τέλει μια έκφραση που καταλήγει όχι μόνο ανούσια αλλά και επικίνδυνη για κάθε εύπιστο και ευεπηρέαστο, για να μην πούμε φανατισμένο.Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εκτεταμένη αναφορά της πατρίδος απ΄τον Παπαδόπουλο αλλά και μεταγενέστερων του όπως Καρατζαφέρη και Μπουμπούκο (Άδωνη) ο οποίος υποστηρίζει ότι κάθε άποψη "ενάντια" στα συμφέροντα της πατρίδας πρέπει να φιμώνεται, ασχέτως-προσθέτω-αν η πρόταση αυτή βυθίζεται στην υποκειμενικότητα και παραβιάζει θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας!
Βέβαια τα εκπληκτικά αποτελέσματα της δικαιολογίας αυτής δεν θα μπορούσαν να μη κέρδιζαν το ενδιαφέρον του κάθε παραπειστικού πολιτικού, οπότε εύλογα μετατράπηκε σε μέσο παραπλάνησης και  χειραγώγησης. Έτσι λοιπόν την ενστερνίστηκαν με τη σειρά τους οι σύμμαχοι-χωρίς εισαγωγικά πλέον- των ακροδεξιών δηλαδή οι βουλευτές του Πασόκ, οι οποίοι χέρι-χέρι σύναψαν δάνειο και μαζί συνεχίζουν να υπερψηφίζουν το κάθε αντιλαϊκό νομοσχέδιο(για το καλό της πατρίδας πάντοτε!)
Εκεί που πρέπει όμως εμείς να επικεντρωθούμε και να δώσουμε βάση, είναι ότι πατρίδα είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ο λαός αποτελεί τη πατρίδα και όταν ο λαός υποφέρει τότε υποφέρει και η πατρίδα. Όταν ο λαός παρακμάζει τότε παρακμάζει και η πατρίδα. Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν πρωθυπουργό ο οποίος εκλέχτηκε λόγω ανεκπλήρωτων υποσχέσεων και στη συνέχεια κατάφερε να μας πείσει μάλιστα πως για να διασωθεί η πατρίδα πρέπει να στερηθούμε περαιτέρω! Δυστυχώς κάνουν λόγο για μια ακροδεξιά πατρίδα, μια πατρίδα που δεν έχει αληθινή υπόσταση γιατί δεν έχει να κάνει με το βιοτικό επίπεδο ζωής του λαού παρά μόνο με την ισορρόπηση του κατεστημένου οικονομικού συστήματος. Πατρίδα λοιπόν κυρίες και κύριοι-όπως την αναφέρουν κάποιοι- είναι οι εφοπλιστές, πατρίδα είναι ο καπιταλισμός, πατρίδα είναι οι τεράστιες επιχειρήσεις και αν τυχόν απεργήσετε ή διαμαρτυρηθείτε εναντίον τους σημαίνει πως εμποδίζεται τη ροή του κεφαλαίου στους λίγους δηλαδή στην πατρίδα. Έτσι λοιπόν γίνεστε "ανθέλληνες" και καταστρέφετε την οικονομία της χώρας. 
Υ.Γ Ανάκαμψη δεν θα υπάρξει. Θα υπάρξουν προσωρινές ανακάμψεις με όλο και χειρότερες διαρκείς κρίσεις. Τα δάνεια φέρνουν στιγμιαία ανακούφιση. Τα συνάπτουν αφράτα-μυρωδάτα χέρια και τα ξεχρεώνουν ταλαιπωρημένα και βρώμικα (αλλά καθαρά). Θυσίασε λαέ τα δικαιώματά σου, εξάλλου σου υπόσχονται πως θα στα επιστρέψουν μετά και φαίνονται πιο πειστικοί από ποτέ, δεν μπορεί ρε γαμώτο λες, θα ευαισθητοποιήθηκαν λίγο και αυτοί απ΄την κρίση. Κι εγώ σου λέω πως ΜΗΤΕ ΕΝΑ δικαίωμα δεν χαρίστηκε, μήτε ένα δεν παραχωρήθηκε στα καλά του καθουμένου. Ό,τι δικαίωμα έχεις και έχω φύτρωσαν απ΄το αίμα αγωνιστών κι όχι από σπόρια ανέμου στην τύχη. Αν τους τα δώσεις, απλούστατα δεν θα στα γυρίσουν πίσω. Άντε μετά να δούμε πως θα πάει καλά η περιβόητη,περιλάλητη, πολυσυζητημένη πατρίδα. Έννοια που με αηδιάζει όπως με αηδιάζουν το ίδιο και πιο πολύ τα άτομα που προσβάλλουν όποιον δεν την ασπάζεται, λες και επειδή δεν λέμε ζήτω η πατρίς σημαίνει πως δεν θέλουμε το καλό του κόσμου, ανεγκέφαλα στρατιωτάκια...

2 σχόλια :

NOIZ είπε...

καλησπερα crux. όπως γράφει και ένα σύνθημα που είδα γραμμένο σε τοίχο, δίπλα από κάτι μουτζούρες που κάποτε ήταν εθνικιστικά συνθήματα,:
"φασίστα η πατρίδα σου βρίσκεται στο πλανήτη μας". πολύ εξυπνο!

τση καλησπέρεςς μου

Crux είπε...

Καλησπέρα φίλε ΝΟΙΖ.
Θυμάμαι χαρακτηριστικά την εικόνα του συνθήματος πάνω στον τοίχο όταν το είχα δει σε μια φωτογραφία.
Είναι αλήθεια πως όσα προσπαθεί να πει ένα άρθρο ή ένα κείμενο, μπορεί να τα πει και μία πρόταση.

Και τση δικές μου καλησπέρες.