5 Μαΐου 2010

Δημοκρατία το ρεφρέν.

Τέτοιου είδους κοινωνικές αναταραχές ήταν αναμενόμενες μετά τη παρέμβαση του ΔΝΤ και τα μέτρα που επιβλήθηκαν. Παρόμοια και χειρότερα επεισόδια θα συναντήσουμε και στο μέλλον. Θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για τους πολιτικούς-φαρισαίους-κήρυκες και για τα πονηρά τους λόγια αλλά αυτή τη στιγμή είναι μάταιο να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Το γεγονός ότι η λέξη δημοκρατία υπήρχε μέσα σε κάθε πρόταση των εκπροσώπων των κομμάτων μαρτυρά πολλά. Σχετικά με το θάνατο των ανθρώπων, πρέπει να διευκρινίσουμε τη θέση μας ούτως ώστε να μην πέσουμε για άλλη μια φορά θύματα φανατισμένων και αποβλακωμένων εθνικιστών. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ακριβώς συνέβη. Όποιος έκανε αυτό το έγκλημα είτε σκόπιμα είτε όχι πρέπει να τιμωρηθεί. Αν και θα παρεξηγηθούμε λόγω των διαφοροποιήσεων
και των συγκεκριμενοποιήσεων μας πρέπει να επισημάνουμε ότι κάτω από κάθε κουκούλα βρίσκεται και ένα διαφορετικό μυαλό. Προσωπικά είμαστε αντίθετοι στην έκφραση ιδεών μέσω κουκούλας αλλά αρνούμαστε επίσης να αποκαλούνται όλοι οι αντιεξουσιαστές δολοφόνοι εξαιτίας κάποιων μεμονομένων ηλιθίων. Γιατί όποιος φοράει κουκούλα να αποκαλείται αντιεξουσιαστής ; 
Τέλος πάντων σε καμιά περίπτωση δεν ταυτίζουμε την ενέργεια ενός η περισσοτέρων ανεγκέφαλων εγληματιών με την οργή και την αγανάκτιση του κόσμου που διαδηλώνει σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο και το ταξικό μίσος θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει η αδικία και το χάσμα μεταξύ των πολιτών, των πλούσιων και των φτωχών.
Υ.Γ  Να σταματήσει το παραμύθι πως η βία φέρνει βία καθώς και όλοι, αριστεροί και δεξιοί που το επικαλούνται όποτε τους συμφέρει. Μπαίνουμε σε ένα φαύλο κύκλο που αναζωογονεί και εντείνει τη βία. Το ότι πέθαναν τρία άτομα δεν σημαίνει ότι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να σπάνε μύτες και δόντια. Ούτε το αντίστροφο δεν ισχύει.
ΥΓ2  Τα σημερινά γεγονότα δεν ωφέλησαν το λαό αλλά σίγουρα ορισμένες ομάδες ατόμων που τα συμφέροντα τους πλήττονται από τις λαϊκές διεκδικήσεις. Η πανελλαδική διαδήλωση αμαυρώθηκε και οι φωνές του δικαίου φιμώθηκαν εξαιτίας της ενέργειας κάποιων ή κάποιου. Ορισμένοι γελάνε τώρα πίσω απ΄τα μουστάκια τους που το αίσθημα εκδίκησης του κόσμου μετατράπηκε σε αίσθημα φόβου και αμηχανίας. Όλοι αυτοί που έσπειραν την καταστροφή θα ανακτήσουν πάλι την εμπιστοσύνη και θα εγγυηθούν την ασφάλεια μας.
Υ.Γ3 Απευθυνόμενος στους ακροδεξιούς, καλό θα ήταν να διαχωρίζετε τις χιλιάδες απεργών από έναν δολοφόνο. Το δημοψήφισμα δεν το ζητάνε ούτε οι μολότοφ, ούτε οι πετροπόλεμοι αλλά η ανάγκη του απλού εργαζόμενου πολίτη για υγιείς συνθήκες εργασίας, υψηλό βιοτικό επίπεδο, ισότητα και ελευθερία.

6 σχόλια :

Πιππο είπε...

Ελπίζω να έχεις δίκιο και η εξέγερση να συνεχιστεί, αν και δεν είμαι τόσο αισιόδοξος.Πιστεύω τον επόμενο μήνα τουλάχιστον τα ΜΜΕ και οι πολιτικοί θα κατευθύνουν την σκέψη του κόσμου στο σημερινό συμβάν και επειδή ήταν τραγικό θα απορροφήσει όλη την ενέργεια του ξεσηκωμού. Οι πορείες και πολλές ομάδες ατόμων(Αναρχικοί,Αντιεξουσιαστές,κτλ) θα στοχοποιηθούν και θα γίνουν εξυλαστήρια θύματα του σημερινού γεγονότος. Αυτή τη στιγμή ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του τρίβουν τα χέρια τους, ο θάνατος των τριών ατόμων τους ήρθε κουτι και μπορούν να αποπροσανατολίσουν πανεύκολα την κοινή γνώμη. Ελπίζω μόνο το καταρακωμένο ηθικό των αγωνιστών να αντέξει την σημερινή τραγωδία και να συνεχίσουμε δυνατότερα...

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Crux.
Έχουμε ως δεδομένο ότι εξαιτίας της ύπαρξης κάποιων ανεγκέφαλων, οποιαδήποτε ειρηνική διαδήλωση καταλήγει με θύματα. Πώς μπορούμε να παίρνουμε τέτοιο ρίσκο λοιπόν; Με ανατριχιάζει το αψήφιστα εύθραυστο της ανθρώπινης ζωής.Και δεν αντέχω ν'ακούω το ότι κάθε πόλεμος έχει θύματα. Ο τρόπος αυτός διαμαρτυρίας δοκιμάστηκε και βλέπουμε ότι όχι μόνο δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα αλλά καταλήγει και απάνθρωπος.
Είναι κι αυτή η υπερπληροφήρηση που καταλήγει να 'ναι μη πληροφήρηση αφού από τα τόσα που ακούμε δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη αλλά ούτε και να χρησιμοποιήσουμε το προσωπικό μας κριτήριο αφού και αυτο το αδρανοποιούν.
Όλη η νέα γενιά ας ξεφύγει από την πεπατημενη. Ας βρει μια καινοτόμα ιδέα διεκδίκησης των δικαιωμάτων της, χωρίς να υπακούει σε κανενός την καθοδήγηση, απαλλαγμένη από φανατισμούς και στερεότυπα και οπλισμένη με υπευθυνότητα, ευαισθησία και θάρρος. Δυστυχώς δεν ξέρω να την προτείνω.

Crux είπε...

Πιππο δυστυχώς η γενικοποίηση και ο αόριστος καταλογισμός ευθυνών έχουν ήδη ξεκινήσει. Δεν χρειάστηκε καν μήνας τελικά, μια εβδομάδα θα αποδειχτεί υπεραρκετή. Η πλειοψηφία του κόσμου δεν γνωρίζει τις πραγματικές προσδοκίες των αναρχικών, ούτε και ποιοι είναι αυτοί. Η δασκάλα που υπαγορεύει την αποστήθιση ορισμών είναι η τηλεόραση. Είναι το λεξικό, ο τρόπος σκέψης και ο νόμος. Αυτή αποφασίζει την κοινωνική ανάδυση και προβολή που θα έχει ο καθένας.
Δυσκολεύομαι να συνδυάσω τις απανωτές συμπτώσεις όμως. Απ΄τη μια ερχομός του ΔΝΤ με ό,τι έγκληματα μπορούν να συνεπάγονται, απ΄την άλλη τρεις θάνατοι που ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τους πολιτικάντηδες αλλά και όλη την ελίτ. Το περιστατικό σημειώθηκε μια μέρα που σαφώς αν είχε κυλήσει διαφορετικά θα είχε αφυπνίσει κόσμο. Οι μέρες που πέρασαν ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την κρίση του λαού αλλά η μάχη χάθηκε εξαιτίας ενός συμβάντος.
Σκόπιμου ή μη, ποτέ δεν θα μάθουμε, το σίγουρο είναι όμως ότι θα μπορούσαμε να το είχαμε προφητεύσει, ειδικά απ΄τη στιγμή που γνωρίζαμε τις αμερικανόφερτες τακτικές χειραγώγησης.
Δυστυχώς είμαστε ένα βήμα πίσω και ένα απ΄τα μεγαλύτερα εμπόδια είναι η αφέλεια της σκέψης του μέσου Έλληνα. Αυτό το δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ...

Crux είπε...

Χρωματιστή δεν καταλήγει με αυτό το τρόπο η κάθε διαδήλωση. Μέσα απ΄το γυαλί όμως έτσι φαίνεται. Μη ξεχνάς ότι η ειρηνική διαδήλωση ούτε πουλάει ούτε ζήτηση έχει ούτε συμφέρει. Δεν ασχολούνται τα ΜΜΕ με τις ειρηνικές διαδηλώσεις. Σκοπός τους είναι να συγχέουν τις ειρηνικές με τις αιματοβαμμένες και το καταφέρνουν πολύ αποτελεσματικά αυτό.
Μια διαδήλωση δεν πρόκειται για ρίσκο αλλά για συνειδητή απόφαση. Μη ξεχνάς επίσης πως εάν δεν γίνονταν διαδηλώσεις θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερα θύματα. Κάθε επίκτητο δικαίωμα μας κερδήθηκε μέσα από αυτές. Διαφορετικά η ζωή μου και η ζωή σου δεν θα είχανε καμιά αξία και θα μπορούσαν κάποιοι χωρίς πρόβλημα να μας τις αφαιρέσουν. Επιμένω πως η μάχη και οι αγώνες στους δρόμους είναι αναγκαίοι. Το πρόσκομμα είναι οι προβοκάτορες που σπεύδουν να τις επισκιάσουν. Εκεί απαιτείται υπευθυνότητα από τον καθένα μας. Αστυνομία πρέπει να γίνει ο πολίτης. Εάν οι απεργοί μέσα στα τρία λεπτά που πέρασαν παρενέβαιναν δυναμικά και απέτρεπαν τις προθέσεις αυτών των τριών δολοφόνων όλα θα ήταν διαφορετικά. Διαφωνώ πάντως μαζί σου στο θέμα της διαδήλωσης. Η αδράνεια και η καθήλωση στο καναπέ ουδέποτε δεν πρόσφερε τίποτα, αντιθέτως έκανε χειρότερα τα πράγματα

Crux είπε...

Ανώνυμε πήγα πρόσφατα σινεμά, ευχαριστώ πάντως για την πρόσκληση σου.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα Crux.
Το ότι είμαι αντίθετη ή μάλλον δεν είμαι σίγουρη ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος οι διαδηλώσεις δε σημαίνει ότι προτείνω ως λύση την αδράνεια και την παράδοση. Και δεν πιστεύω στην αποτελεσματικότητα των διαδηλώσεων γιατί πλέον είναι συνυφασμένες με τις μολότωφ. Ή μήπως δεν είναι έτσι;Ειρηνικές είναι οι πολύ μικρού βεληνεκούς διαδηλώσεις. Οι πιο μαζικές καταλήγουν με θύματα. Δεν εξετάζω από που προέρχονται οι φθορές υλικές και έμψυχες, μοναδική σημασία έχει ότι υπάρχουν.
Πιστεύω πως είναι λίγο ασαφές και ουτοπικό να λέμε ότι οι διαδηλωτές έπρεπε να αντιδράσουν αλλιώς και πιο άμεσα. Οι διαδηλωτές είναι μια πολύμορφη μάζα με αδύναμη πρωτοβουλία λόγω αυτής της πολυμορφίας.
Πιστεύω ότι τα πάντα είναι κατευθυνόμενα και προαποφασισμένα και εμείς απλά καλούμαστε να παίξουμε έναν ρόλο πιο πολύ για να ικανοποιήσουμε το επαναστατικό και συνειδησιακό μας πνεύμα .
Πιστεύω στην αυτοδιαχείρηση και αυτοδιάθεση του καθενός μας. Και αναζητώ έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο διεκδίκησης. Προς το παρόν απλά σκέφτομαι...