12 Μαΐου 2010

Ο ενεργός πολίτης του μέλλοντος.

Ο ενεργός πολίτης του μέλλοντος θα είναι σίγουρα ψηφιακός. Θα αισθάνεται ικανοποίηση η οποία θα απορρέει απ΄τον διαδικτυακό ακτιβισμό του. Θα είναι αγρότης και θα καλλιεργεί ηλεκτρονικά χωράφια. Θα είναι γονιός και θα μεγαλώνει το παιδί του, γεννημένο όχι από σπέρμα αλλά από δυαδικούς κανόνες και προγραμματιστικές εντολές. Επίσης θα είναι κοινωνικός και λάτρης της συζήτησης. Θα έχει αριθμητικά εκατοντάδες φίλων σε παγκόσμια φόρουμ και θα διαλέγεται μαζί τους. Εκτός των άλλων θα είναι και αντικειμενικός κριτής των γεγονότων, άριστος "επιχειρηματολόγος" εκφράζοντας την αντίθεση ή την κατάφαση του μόνο με ένα κλικ, like or dislike. Ακόμα, θα είναι ενήμερος. Όχι όπως τώρα γεμάτος άγνοια και αδιαφορία. Θα παρακολουθεί με ενδιαφέρον και προσοχή κάθε ριάλιτι. Θα πληροφορείται για όλες τις λεπτομέρειες και τις ανατρεπτικές αλλαγές στη ζωή των διάσημων. Εννοείται πως οποιαδήποτε διαφορετική στάση θα περιθωριοποιείται και θα κατακρίνεται....

4 σχόλια :

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Θα θυμάται ότι μπορεί και να μιλάει;
και αν ναι σε ποιόν;

όταν ήμουν μικρή κάπως έτσι φανταζόμουν το 2000.. απ τα κόμικς που διάβαζα... Αααααα και οι πόλεις είχανε έναν τεράστιο θόλο από πάνω.

Crux είπε...

Σαφώς και θα μιλάει.Μην ξεχνάς ότι τα ραδιοκύματα υπάρχουν γι΄αυτό το λόγο. Βέβαια θα είναι λιγομίλητος αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.
Αποδείχθηκαν προφητικά τα κόμικς. Τα δεδομένα ανατρέπονται και ακόμα και τα δημιουργήματα της φαντασίας κρύβουν μέσα τους δόσεις πραγματικότητας. Για να λέμε την αλήθεια απ΄ότι φαίνεται ο ενεργός πολίτης του αύριο αποτελεί την ολοκλήρωση του σημερινού. Θέλω να πω ότι προετοιμάζεται από σήμερα.
Σχετικά με το θόλο, αυτός είναι απαραίτητος. Φαντάζεσαι τι θα γίνει αν ζηλέψει ο κόσμος ουρανό ;

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ένα κομμάτι αυτής της κατάστασης που περιγράφεις δεν έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται; Σκέψου όλoυς εμάς στα blogs που ανταλλάσσουμε απόψεις χωρίς ο καθένας να ξέρει το πρόσωπο του άλλου και για πρόσωπο έχουμε στο μυαλό μας το avatar του. Αναλύουμε, φλυαρούμε, σχολιάζουμε χωρίς φωνή κι επαφή. Γνωριζόμαστε θεωρητικά. Βέβαια εδω η επικοινωνία είναι πνευματικά δυνατή και εποικοδομητική και σίγουρα η κατάσταση ακόμα δεν είναι στο βαθμό που λες αλλά συμφωνώ ότι προς εκεί οδεύουμε. Το μεγάλο πρόβλημα σ'αυτό θεωρώ ότι είναι η στασιμότητα της ενέργειας μας και το μπαγιάτεμά της. Γιατί αν δεν συναντήσεις, δεν κοιτάξεις δεν ακουμπήσεις, δεν ακούσεις, δεν νιώσεις τον άλλον, πώς θα υπάρξει ροή ενέργειας και ανανέωσή της; Μόνο στεγνότητα και πνευματική αλλοίωση μπορεί να υπάρξει.

Crux είπε...

Καλησπέρα Χρωματιστή.
Γράφω ήδη πιο πάνω ότι ο ενεργός πολίτης του αύριο είναι η τελειοποίηση του σημερινού.
Δεν έχει να κάνει όμως τόσο πολύ με τα μπλογκς. Μιλώ περισσότερο για τη στείρα ψυχαγωγία που πλασάρεται.
Τα μπλογκς σε αντίθεση, αποτελούν ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων.
Σαφώς όμως και δεν είναι δυνατό να κοινωνικοποιηθεί κανείς μέσα απ΄τα μπλογκς καθώς και από οτιδήποτε ψηφιακό. Συνεισφέρουν σ΄αυτό μεν αλλά ελάχιστα. Η καλωδίωση σίγουρα είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο όταν ξεπερνά το μέτρο. Γενικώς ότι σε αποξενώνει απ΄το φυσικό σου περιβάλλον έχει αρνητικές συνέπειες.
Σίγουρα πάντως δεν υπάρχει πιο όμορφο, φυσικό και αποτελεσματικό μέσο συγχρωτισμού από την άμεση συναναστροφή. Από αυτήν εξαρτώνται τα περισσότερα...