20 Φεβρουαρίου 2010

Ιδιοτέλεια.


Δεν θέλουμε να αποκτιόμαστε αλλά θέλουμε να αποκτάμε.Δεν θέλουμε να σκλαβωνόμαστε αλλά μας αρέσει να σκλαβώνουμε.Προσωρινοί εμείς,προσωρινό και ότι νομίζουμε πως μας ανήκει.Στιγμιαίοι εμείς,παντοτινός όμως ο εγωκεντρισμός μας.

Η εικόνα απ΄το blog σοφά λόγια 

4 σχόλια :

Λουκάς Σταμέλλος είπε...

Ιδιοτέλεια, ιδιοκτησία, ίδιον, ιδιώτης. Το αντίθετο του πολίτη, που συγκροτεί «δήμο», κοινότητα, κοινοχρησία, κοινοκτημοσύνη.

Το πρώτο παράγει περιουσίες και φτώχεια, το δεύτερο ανθρώπους, «ζώα πολιτικά».

Η ουσία της εξουσίας είναι η ιδιοτέλεια.

Crux είπε...

Το πρόβλημα είναι ότι η ιδιοτέλεια πλασάρεται συνεχώς και ο ιδιώτης έχει γίνει σύγχρονο πρότυπο.Η εξουσία επιβιώνει και αναπτύσσεται όσο καλλιεργείται στο λαό η φιλοκέρδεια.Η απληστία,η λαιμαργία και ο διχασμός είναι η καρδιά της εξουσίας.
Έχουμε φτάσει στο σημείο απλοί πολίτες να θαυμάζουν τους ιδιώτες οι οποίοι στην ουσία τους κλέβουν και τους στερούν νόμιμα.Δεν πρόκειται καν για ανοχή,αλλά για ενθουσιασμό.Τρανταχτό παράδειγμα Ωνάσης...Αν συνεχίσουμε με αυτή τη λογική του ατομικού κέρδους είμαστε τελειωμένοι.

Λουκάς Σταμέλλος είπε...

Φαντάσου το σαν ένα «Matrix» χτισμένο από τον «αρχιτέκτονα Συμφέρον», στο οποίο είμαστε όλοι συνδεδεμένοι μέσω της ιδιοτέλειας, για να παράγουμε κινητήρια δύναμη για τις «μηχανές-εταιρείες» (παλιότερα: κράτη) που, ενώ φτιάξαμε για να μας υπηρετούν, μας έχουν υποδουλώσει, κρατώντας μας σε μια κατάσταση «κυνηγιού της ατομικής ευτυχίας».

Η αντίσταση είναι κι αυτή ενσωματωμένη στο σύστημα, ελεγχόμενη μέσω μηχανισμλων δράσης-αντίδρασης. Το εγγενές πρόβλημα που μπορεί να οδηγήσει το σύστημα σε κατάρρευση είναι η δυνατότητα της επιλογής, που δεν μπορεί να αφαιρεθεί από κανένα μας.

Με άλλα λόγια, όταν επιλέγεις να δράσεις με τον πιό απρόβλεπτο τρόπο για το σύστημα, του επιφέρεις τις μεγαλύτερες πληγές.

Crux είπε...

Συμφωνώ μαζί σου.
Ειδικά με την αντίσταση θα μπορούσε να γίνει πολύ μεγάλο θέμα.Λόγο χάρης τα κομματικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από απεργίες.
Νομίζω πως το πιο απρόοπτο που θα μπορούσε να συμβεί και σίγουρα θα επέφερε αποτέλεσμα θα ήταν να σπάσουμε τους δεσμούς της ιδιοτέλειας.Από εκεί και πέρα κάθε μορφή διαμαρτυρίας ισχυροποιείται και το αντιστήριγμα του πλήθους την καθιστά δυναμική και γόνιμη.Προϋποθέτεται φυσικά γνώση,συνειδητοποίηση και ομαδικό πνεύμα για να ισχύσει κάτι τέτοιο.