23 Ιανουαρίου 2010

Η προπαγάνδα του <θα>.

Ακούει συχνά κανείς απ΄την τηλεόραση  πολιτικούς και επιστήμονες να βγάζουν λόγο για τις καταστροφές που θα γίνουν παγκοσμίως.Όπως αναφέρουν θα προκύψουν μεγάλες και ανεπανόρθωτες ζημιές προκαλώντας μαρασμό στον περιβαλλοντικό,κοινωνικό και οικονομικό τομέα.Κάθε φυλλάδα φροντίζει να εμπεριέχει τέτοιου είδους μελλοντικές προβλέψεις.Υπολογίζουν έτσι την κατάσταση που θα επικρατεί παραδείγματος χάρη μετά από είκοσι χρόνια.Η θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί,θα δημιουργηθούν σοβαρές καιρικές αναταραχές,θα καταγραφούν σπάνια και επικίνδυνα καιρικά
φαινόμενα και θα εξαφανιστούν ολόκληρες πόλεις απ΄την άνοδο της στάθμης του νερού.Ίδιου είδους λεπτομεριακές και επιστημονικές αναφορές περί του μέλλοντος,όπως είναι γνωστό γίνονται συνέχεια και  για όλους τους τομείς.
Εννοείται πως δεν διαψεύδω τα όσα προβλεπόμενα.Αντιθέτως μάλιστα πιστεύω ότι θα υπάρξουν μη αναμενόμενα αποτελέσματα που θα επιδεινώσουν περαιτέρω την κατάσταση.Το παράξενο όμως είναι γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε με θα.Όποιος κοιτάει συνέχεια στο μέλλον χάνει το παρόν.Και θεωρώ πως έχουμε αρχίσει να χάνουμε την επαφή.Εθελοτυφλούμε και αποφεύγουμε να μιλήσουμε για την τωρινή κατάσταση.Η αντίστροφη μέτρηση της  παρακμής μας δεν θα αρχίσει.Έχει ήδη αρχίσει.
Δείτε απλά καθημερινά παραδείγματα.Ο καιρός λόγο χάρης,ακραίες μεταβολές θερμοκρασίας μέσα στο χειμώνα,σήμερα έχουμε μηδέν βαθμούς κελσίου και αύριο την ίδια ώρα μπορεί να έχουμε δεκαπέντε.Κάποιες μέρες θύμιζαν άνοιξη με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους είκοσι βαθμούς.Παρατηρούνται ανώμαλα φαινόμενα όπως ανθισμένες αμυγδαλιές στο καταχείμωνο.Ο μέσος όρος θερμοκρασίας κάθε χρόνο ανεβαίνει.Απ΄την άλλη το όζον διαλύεται.Θυμηθείτε κάποτε καθόσασταν καλοκαιράκι στην παραλία μέσα στο καταμεσήμερο χωρίς καμία έγνοια.Σήμερα προειδοποιούν ειδικοί ότι ακόμα και με αντηλιακό μετά τις δώδεκα κινδυνεύουμε.Όσον αφορά την οικονομική μας κατάσταση θυμίζει μεταπολεμική.Ένας στους τέσσερεις νέους δεν θα καταφέρει να βρει δουλειά και είναι ζήτημα εάν κάποιος απ΄τους άλλους τρεις θα έχει τετραψήφιο αριθμό μισθού.Οι ώρες εργασίας αυξάνονται,τα εργατικά δικαιώματα παραμερίζονται,τα όρια της ηλικίας για συντάξεις ανεβαίνουν,μας απειλούν μέχρι και με ελαστικά ωράρια εργασίας.Με τη μεταβολή της οικονομίας μεταβάλλεται και η συμπεριφορά της κοινωνίας.Έξαρση εγκληματικότητας,αποξένωση των ανθρώπων,ανταγωνισμός μεταξύ συμπολιτών και πρωτόγονη μάχη για επιβίωση.
Όλα αυτά τα γνωρίζετε καλά.Απλώς έχουμε την τάση να συμβιβαζόμαστε με τις άσχημες καταστάσεις και να μας ενδιαφέρει μόνο να μην επιδεινωθούν.Αυτός είναι και ο λόγος που τα πράγματα συνεχώς χειροτερεύουν.Ξεφεύγουμε απ΄τις ανησυχίες και τον προβληματισμό,δραπετεύουμε από σκέψεις και σκοτούρες,κάνοντας το "ήδη" "θα".

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ναι,Crux δεν έχεις άδικο. Απλά ανάγοντας το στο μέλλον μας εφησυχάζει λες κι αυτό το αύριο δεν θα έρθει ποτέ. Και το πλασάρουν και σαν κάτι αναπόφευκτο, επομένως μοιάζει σαν οποιαδήποτε κίνηση να είναι μάταιη.
Βεβαίως και πρέπει τώρα να κάνουμε κάτι, τουλάχιστον στο οικολογικό θέμα. Η ανακύκλωση, η μη άσκοπη κατανάλωση ηλ.ρεύματος, η λελογισμένη χρήση νερού, η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με άλλες μη ενεργοβόρες, ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι στα πλαίσια της ατομικής δράσης του καθενός. Το θέμα είναι αν το σύνολο των ατομικών ενεργειών φτάνουν, όταν οι βιομηχανίες από τις οποίες προέρχεται τεράστια ποσότητα αποβλήτων είναι ανεξέλεγκτες. Πάντως εστω κι έτσι είναι θέμα ηθικής να φροντίσουμε το μέλλον του περιβάλλοντος μας.
Σόρρυ που το περιόρισα μόνο στο οικολογικό αλλά είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό που δεν θίγεται με τη συχνότητα των υπολοίπων, π.χ.ανεργία, χαμηλοί μισθοί.

Crux είπε...

Χρωματιστή μπορούμε και οφείλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες στο θέμα του περιβάλλοντος.Οι περισσότεροι είναι ανενημέρωτοι και αδιάφοροι για το θέμα ή αρκούνται στην αναφορά του.Η αλήθεια είναι ότι προκαλούμε αλόγιστα ζημιές,δεν ζούμε με αυτάρκεια και είμαστε σπάταλοι στην πλειονοψηφία μας.Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι οι ίδιοι να αλλάξουμε όμως δεν αρκεί αυτό.Η μεγαλύτερη καταστροφή γίνεται απ΄τα εργοστάσια.Παράδειγμα,ένα τσιπ για να κατασκευαστεί χρειάζονται δεκάδες λίτρα νερού.Το ίδιο ισχύει και για τις μπλούζες.Στην κατασκευή αμαξιών ξοδεύονται τόνοι νερού.Παράλληλα υπάρχει και η μόλυνση εξαιτίας των αποβλήτων.Έπιασα μόνο το θέμα του νερού.Όσον αφορά τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας κάποτε ήμασταν πρωτοπόροι στη χρήση τους.Τώρα μείναμε τελευταίοι...
Καλά κάνεις που πιάνεις ένα θέμα γιατί έτσι αποφεύγεται και η γενικολογία.

NOIZ είπε...

Δυστυχώς έχουμε μάθει να μην αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις όπως πρέπει, δηλαδή αλλάζοντας τη βάση ή ξεριζώνοντας τη ρίζα και απλά αρκούμαστε στο να "θεραπεύουμε" τα συμπτώματα. Αυτό ίσως γιατί αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στο αληθινό πρόβλημα.. Εχεις δίκιο που λες ότι δραπετεύουμε από τις σκέψεις μας...
Τση καλησπέρες μου

Crux είπε...

ΝΟΙΖ Άντε και να θεραπεύαμε τα συμπτώματα να πάει στο καλό η πρόληψη.Δυστυχώς ούτε διορατικοί δεν είμαστε αλλά ούτε και γνώστες της σωστής θεραπείας.
Μολοταύτα είμαστε ικανοί να αλλάξουμε άμεσα αρκεί να υπάρχει όρεξη και προθυμία.

NOIZ είπε...

Έτσι είναι, είμαστε ικανοί για μεγάλες αλλαγές ,όπως και επίσης είμαστε ικανοί και να μην αλλάζουμε τίποτα. Είναι το πως θα μας βγει. Για μένα προσωπικά, έχω προσέξει, ότι οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή μου είναι συνεχόμενες και ασταμάτητες και έχω συνηθίσει πια σε διαφορετικές καταστάσεις.

Οι μεγάλες αλλαγές στην εξέλιξη του είδους μας πάντα ήταν απότομες και αλματώδης. Μπορεί να περάσουν χιλιετίες χωρίς να αλλάξει τίποτα και ξαφνικά με ένα μπαμ..εξέλιξη..
καλημέρα σας