17 Ιανουαρίου 2010

Ξαφνική και στιγμιαία ευαισθητοποίηση.

Τι να αναφερθεί πρώτο;Τα δύο δολάρια μεροκάματο;Τα χίλια δολάρια που παίρνουν το χρόνο;Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης;Τον καθημερινό θάνατο των παιδιών εκεί από πείνα και δίψα;Μήπως τους καλούς Αμερικάνους που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση;
Η προσωρινή ευαισθητοποίηση δεν αποτελεί αληθινή ευαισθητοποίηση.Είναι ένα κόλπο για να ξεγελάσουμε τους εαυτούς μας.Προσπαθούμε πάλι να συγκινηθούμε,σφιγγόμαστε μήπως καταφέρει και κυλήσει κάποιο δάκρυ και χαρούμε κρυφά από μέσα μας που έχει μείνει λίγη ανθρωπιά.Παθητικοί και άπραγοι θεατές σταυρώνουμε τα χέρια και όταν δείχνουν μια εικόνα με νεκρούς λέμε ωχ θεέ μου,παναγία μου.Δεν κάνουμε τίποτε για να το σταματήσουμε. 


Επαναλαμβάνουμε τα λόγια των δημοσιογράφων : "όπου φτωχός και η μοίρα του".Αφελέστατο,ανήθικο, απαράδεκτο και πονηρό μέσο διαφυγής απ΄το πρόβλημα.Το γεγονός ότι υποστηρίζουμε ένα καπιταλιστικό σύστημα το οποίο μετέτρεψε την Αϊτή από ακμάζουσα χώρα σε πάμφτωχη,ούτε να περάσει απ΄το μυαλό.Μπορούμε εύκολα όμως να κατηγορούμε το σύστημα.Όπως οι οπαδοί ομάδων που πληρώνουν εισιτήριο,κάθονται στις εξέδρες βρίζουν τους παίχτες επειδή δεν παίζουν καλά και την επόμενη τους υποστηρίζουν πάλι.Έτσι κι εμείς,προσωρινά σκεπτικοί και προβληματισμένοι.Στην πραγματικότητα όμως αμετανόητοι και αδιάλλακτοι.
Τα συναισθήματα τα ελέγχει η τηλεόραση.Τώρα μας θέλει να λυπόμαστε.Αύριο θα μας θέλει να το ξεχάσουμε.Μετά να μισήσουμε τους Τούρκους,μεθαύριο να εκνευριστούμε με τους Σκοπιανούς.
Ένα νεογέννητο επέζησε μετά του σεισμού.Το χαρακτήρισαν θαύμα.Κανονικά θα πέθαινε αλλά επιβίωσε.Το αντίθετο του θαύματος πως λέγεται άραγε;Το φαινόμενο δηλαδή να πεθαίνουν αυτοί που άξιζε και έπρεπε να ζήσουν.Θεωρούμε το θαύμα σημαντικότερο απ΄όλα.Προσπαθούμε μ΄αυτό να αποδείξουμε την ύπαρξη κάτι ανώτερου.Με τους θανάτους όμως δεν αμφισβητούμε την ύπαρξη του ανώτερου.
Μπερδεμένα και ερασιτεχνικά ξεδιπλωμένα όλα αυτά.Συγχωνευμένα διάφορα θέματα άσχετα του κεντρικού.Έτσι τα νιώθω και έτσι τα γράφω.
Δεν εξαιρώ τον εαυτό μου σε όλα τα παραπάνω.

8 σχόλια :

OSTRIA είπε...

παλι τα ειπες ΟΛΑ!καλο βραδυ φιλε.....

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

Κάπως έτσι τα είδα και εγώ αγαπητέ Crux

http://7sepairneiaristera.blogspot.com/2010/01/blog-post_1057.html

Μάθαμε την Αϊτή, θα μείνει στη μνήμη του χρυσόψαρου που έχουμε και θα προχωρήσουμε παρακάτω.

Το χειρότερο όλων είναι οι αισχρότητες που διάβασα αυτές τις μέρες στο Internet.
" τα ήθελαν και τα έπαθαν γιατί αρνήθηκαν να εκμεταλλευτούν τουριστικά τη γη τους"
Ποιός ανίδεος , αφελής το 'εγραψε αυτό δε θυμάμαι να σου πω. Προφανώς κάποιος που δεν ξέρει ότι μόνο το 2% των δασών της Αϊτής σώζεται σήμερα καθώς το υπόλοιπο προμήθευσε ξυλεία για τις καλύβες στις οποίες στεγάζονται.
Κάποιος που δεν ξέρει ότι πληθυσμό αντίστοιχος της Ελλάδας, στοιβάζεται σε έκταση σχεδόν όση η Πελοπόννησος.

Μια ερώτηση. Ρητορική.
Η Εκκλησία και ο αμύθητος πλούτος της που στο διαολο είναι;

Crux είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Crux είπε...

@Όστρια καληνύχτα φίλε.

@Ερωτευμένη ούτε καν να τις δίνεις σημασία τέτοιες απόψεις.Τέτοιες ιδέες δεν τις κάνουν άνθρωποι,τέρατα τις κάνουν δίχως ίχνος ανθρωπιάς και ψυχής.Όλοι αυτοί αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα υποβαθμισμένης νοημοσύνης και άλογης σκέψης.Έχω πάψει να ασχολούμαι μ΄αυτούς.Ήδη στα δεκαπέντε μου τους έχω σιχαθεί.
Η εκκλησία όπως πάντα άφαντη.Ούτε φράγκο δεν ξόδεψαν οι εκπρόσωποι του θεού.Προτιμά να συνεισφέρει και να βοηθάοικονομικά τα αφεντικά των αυτοκινητοβιομηχανιών αγοράζοντας μερσεντές και βοηθάει τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες αγοράζοντας και τρώγοντας.
Μην την παρεξηγείς ό,τι μπορεί κάνει κι αυτή η "καψερή".
Καληνύχτα.

Ερωτευμένη Σχιζοφρενής είπε...

15 χρονών;;;;;
Με αφήνεις άφωνη, ειλικρινά.

Μακάρι να είχα πολλούς μαθητές που όχι μόνο να χειρίζονται τόσο επιδέξια το λόγο αλλά και να γεννούν ιδέες που θα μπορούσαν να βγάλουν τούτο το μπουρδέλο από την ανυπαρξία του.

Να είσαι καλά.
Και να μη "μεγαλώσεις"
Αυτό μας έφαγε.

Crux είπε...

Καλησπέρα ερωτευμένη.Κρατάω τη συμβουλή σου.Η πολλή σοβαρότητα και αυστηρότητα καταντά γελοιότητα.Το παρατηρώ καθημερινά οπουδήποτε.Η υπερβολική ηθική βλάπτει,λίγη τρέλα,λίγος αυθορμητισμός και λίγος περισσότερος συναισθηματισμός σίγουρα δεν κάνουν κακό.
«η ηθική είναι σήμερα στην Ευρώπη, ηθική του αγελαίου ζώου»
Κάτι παραπάνω ήξερε ο Φρίντριχ :)

NOIZ είπε...

Ω άνθρωπε, έως πότε θα βρίσκεσαι μέσα στην άγνοια και την αδιαφορία, ω άνθρωπε, έως πότε μέχρι να σπάσεις στη φούσκα της εγωκεντρικότητας και της ατομικιστικής νοο-τροπίας σου, ω άνθρωπε, έως πότε θα είσαι ανήμπορος να δεις κάτι έξω από τον εαυτό σου και να ανταπεξέλθεις κατάληλλα, ω άνθρωπε, έως πότε...;

Crux είπε...

@ΝΟΙΖ απορίας άξιον.Εχω και εγώ τις ίδιες απορίες αλλά θα τις εξέφραζα αντικαθιστώντας τον εως πότε με τη λέξη πάντα, θέτοντας τις ίδιες ερωτήσεις.