26 Δεκεμβρίου 2009

Η σημαντικότητα της κατανόησης,

Ο καθένας μπορεί να ενθαρρύνει και να αποθαρρύνει,να υποστηρίξει και να κατηγορήσει.Ελάχιστοι όμως έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν.

6 σχόλια :

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Για να κατανοήσεις πρέπει να σκαρφαλώσεις την πλαγιά, να φτάσεις σε σημείο ψηλό κι από κει να ατενίσεις τη συνολική εικόνα.
Απαιτεί θέληση, πόδια κι ανάσες...

Τα καλύτερα εύχομαι!!

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια Πολλά!
Έχεις δίκιο. Η συντριπτική πλειοψηφία αρέσκεται στο να μιλάει και κυρίως για τον εαυτό του ή να κατηγορεί ή να συμβουλεύει.
Δυσεύρετοι οι καλοί ακροατές. Καλό ακροατή μπορείς να βρεις άνετα αν του κάνεις κουβέντα μόνο γύρω από τον εαυτό του.

Crux είπε...

@Καλησπέρα Παλιάτσε.Συμφωνώ μαζί σου.Ο δρόμος προς την κατανόηση απαιτεί θέληση και κούραση.Πραγματικά αν καταφέρουμε και φτάσουμε σε ψηλό σημείο της πλαγιάς κοιτώντας ξεκάθαρα,θα αντιληφθούμε πολλά περισσότερα.
Όσοι όμως προσπάθησαν να πατήσουν στην κορυφή χάθηκαν στην ομίχλη και κατέληξαν να βλέπουν μόνο τον ίδιο τους τον εαυτό.

Crux είπε...

Χρόνια ευτυχισμένα και πολύχρωμα χρωματιστή.
Συνηθίσαμε να στιγματίζουμε απερίσκεπτα και να ρίχνουμε ευθύνες.Να υποβαθμίζουμε το κάθε τι αλλιώτικο και να υποτιμάμε τη διαφορετικότητα.Χάνεται η δυνατότητα λογικής ερμηνείας των καταστάσεων.Έχουμε φτάσει στο σημείο να κατηγορούμε ή να υπερασπιζόμαστε πριν πρώτα καλά καλά σκεφτούμε.Και σε αυτό το χάλι έχουν συμβάλει πολλά όπως ο παραλογισμός πολλών νόμων ή λόγο χάρης οι θρησκευτικές έννοιες του καλού και του κακού με τις οποίες παντελώς διαφωνώ.
Στη πλειοψηφία τους όμως οι κατηγορίες γίνονται για να απαλλάξουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς από ευθύνες και ενοχές.Όπως λες κι εσύ εύστοχα ο μοναδικός που κατανοούμε και συμπονούμε τέλεια,γιατί όχι και υπερβολικά,είναι ο εαυτός μας.
Καλά να περάσεις στις γιορτές :)

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σε όλους σας και χρόνια σας πολλά και καλό νέο έτος να φτάσετε.

Οι καλοί ακροατές είναι πάρα πολύ λίγοι. Μπορώ να πω, μετρούνται στα δάχτυλά μας. Μόνο που ανάμεσα στους καλούς ακροατές είναι πολύ πιο λίγοι αυτοί που πραγματικά κατανοούν και που πραγματικά συμπαραστέκονται.

Οι πιο πολλοί έμαθαν όντως, να μιλάνε για τον εαυτό τους. Χωρίς, να δίνουν σημασία στο τι θα πει ο άλλος. Μα, και αυτοί που μένουν σιωπηλοί, ίσως να μην ακούνε ή να μην θέλουν να ακούνε. Γιατί, το κάνουν απλά για να περάσει ίσως, η ώρα.

Πολύ δύσκολο είναι να βρεθεί κάποιος που κατανοεί και να μπαίνει στην θέση του άλλου. Μπαίνοντας στην θέση του άλλου είναι πολύ πιο εύκολο να τον κατανοήσομε.

Μα έλα ντε; Πόσοι από εμάς το κάνουν αυτο;

Crux είπε...

@PeaceAngel Καλημέρα,Χρόνια ευτυχισμένα και καλώς σε βρήκαμε.Δυστυχώς όπως είπες και εσύ και η χρωματιστή οι καλοί ακροατές σπανίζουν.
Θα έπρεπε να ήταν αρχή όλων μας να μπαίνουμε στη θέση των άλλων.Έτσι γινόμαστε πιο ευαίσθητοι,περισσότερο λογικοί στη κρίση και καλύτεροι ακροατές,όχι μόνο των άλλων αλλά και του εαυτού μας.