20 Δεκεμβρίου 2009

Η αρχή της αλλαγής.

Η γνώση θα αποτελέσει τη σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά της επανάστασης.Είναι αυτή που θα ξεγυμνώσει την αλήθεια και θα φανερώσει το ψέμα.Θα αποκαλύψει τους υποκριτές,τους εκμεταλλευτές και θα εξυμνήσει τους πραγματικούς αγωνιστές.Η γνώση θα μας προτρέψει να διεκδικήσουμε,θα είναι το πλεονέκτημα και το όπλο μας στον πόλεμο με τους "υψηλά ιστάμενους".
Τρέχτε να σωθείτε ανύσηχοι βολεμένοι,έρχεται η γνώση αποφασισμένη να εκδικηθεί παίρνοντας πίσω ό,τι της στερήσατε και τίποτα δεν σας σώνει.

8 σχόλια :

patsnik είπε...

Δεν διαφωνώ. Ναι. Ρωτάω όμως όπως οφείλω: Πώς κατακτά κανείς την απαραίτητη εν λόγω γνώση; Πως την μεταδίδει; Ποιος την έχει σήμερα και ποιος δεν την αγγίζει;

Crux είπε...

Καλησπέρα Νίκο.Για να αποκτήσει κανείς γνώση απαιτείται πρωτίστως διάθεση.Η διάθεση συνεπάγεται με υπομονή και επιμονή.Έπειτα χαρακτηριστικά όπως η συνεχής αμφισβήτηση,αμφιβολία και η δυσπιστία σε κάθε αοριστολογία είναι απαραίτητα για να προσεγγίσουμε τη γνώση.Χρειάζεται ψάξιμο,διευρεύνηση και μελέτη.Παράλληλα πρέπει να έχει κανείς τη δυνατότητα απόρριψης (αν χρειαστεί) της αρχικής του άποψης.Ο εγωϊσμός δημιουργεί χαρακτήρες ακλόνητους,απαράλλακτους και αδιάλαχτους αποτρέποντας τους απ΄την αποδοχή της γνώσης και της αλήθειας.Οπότε πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε τέτοια θέματα.
Σχετικά με τη μετάδοση της γνώσης,στην εποχή μας πιστεύω πως είναι δυσκολότερη και απ΄την απόκτησή της.Παρά τη πληθώρα των σύγχρονων μέσων πληροφόρησης και επικοινωνίας,υπάρχουν πολλά εμπόδια.Ένα ρητό λέει πως στο φασισμό απαγορεύεται να εκφραστείς,στο καπιταλισμό εκφράζεσαι αλλά δεν σε ακούει κανείς.Παρατηρείται μεγάλος ωχαδερφισμός,θεωρούμε ότι κατέχουμε όλες τις γνώσεις και πως ότι μας αναφέρει ο άλλος είναι περιττό.Για αυτό σου μίλησα πριν για υποχρεωτική ύπαρξη διάθεσης.Ακόμη όμως και να θέλει κανείς να ακουστεί και να ενημερώσει το κόσμο,θα αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες.Το σύστημα υποβαθμίζει τη δύναμη έκφρασής μας προβάλλοντας συνέχεια τις ίδιες τυποποιημένες γνώσεις και απόψεις απ΄τα ίδια άτομα.Για να απαντήσω στην ερώτησή σου αντί να γίνομαι κουραστικός, εμείς οι blogger αποτελούμε παράδειγμα.Οποιοδήποτε μέσω γραπτού λόγου μπορεί να μεταδώσει γνώσεις.Ένα βιβλίο ή μια μικρή προσωπική εφημερίδα.Πιστεύω ότι ο προφορικός-άμεσος λόγος διευκολύνει περισσότερο τη μετάδοση γνώσεων,αν και είναι περιορισμένος εξαιτίας της μείωσης των κοινωνικών συναναστροφών και σχέσεων.
Όσον αφορά τη τελευταία σου ερώτηση δεν γνωρίζω ποιοι κατέχουν τη γνώση αλλά ξέρω ποιοι δεν την κατέχουν.Οι τελευταίοι είναι αυτοί που παινεύονται και αυτοχαρακτηρίζονται γνωστικοί.Αυτοί που έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους.
Είναι προτιμότερο για όλους μας να ενστερνιζόμαστε το ρητό του Σωκράτη.

Artistz είπε...

Καλημέρα και απο εμένα.
Για αρχή θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτό που είπες crux οτι πρωτιστως απαιτείται διάθεση..εάν υπάρχει διάθεση ανακαλύπτεις εν συνεχεία πολλά άλλα,όπως ψάξιμο,μελέτη και διευρενυνση που πολύ σωστά έγραψες και εν μέρει αποκτάς και συνείδηση..Εκει νομίζω είναι το Point που χρειαζεται να επεινδυσουμε όλοι.Δεν θελω να κουρασω απο το πρώτο μου μηνυμα(..φυμίζομαι για τα μεγάλα σεντονια σε κάθε σχόλιο)..Σιγουρα θα επανέρθω με περισσοτερα σχόλια τωρα που σε βρήκα(..που εσύ με βρήκες και κατ'επεκταση εγώ).

Καλημερα
Αντώνης

Crux είπε...

Καλησπέρα Αντώνη.Άργησα λιγάκι να απαντήσω λόγω του σχολείου.Χαίρομαι που συμφωνούμε.
Παρεμπιπτόντως συγχαρητήρια για το αερικό, είναι ωραία δομημένο και με παραπλήσια εάν όχι ίδια ιδεολογία.Όπως βλέπεις και εγώ πιο πάνω έχω ένα σεντόνι,αν και δεν το συνηθίζω είναι η αλήθεια.Παρ΄όλα αυτά αν επιθυμήσεις να γράψεις σχόλιο σιδηρόδρομο κάντο δεν πειράζει.
Καλή συνέχεια :)

patsnik είπε...

Crux μη του λες τέτοια τα παίρνει τοις μετρητοίς και δεν θα σταματήσει αν δεν χωράει άλλο ο blogger ο ίδιος... Αντώνη, ψύχραιμα... χεχεχε

Parakmiako Ergaleio είπε...

Όσον αφορά την γνώση...Μην περιμένετε κάποιον άλλον να σας ξυπνήσει. Το κυνήγι της γνώσης πρέπει να το κάνουμε και από μόνοι μας. Η γνώση νά'ναι το όπλο και όχι η σωματική δύναμη.

Crux είπε...

@Αντώνη μην τον ακούς γράφε όσο θέλεις,αρκεί να μην πέσει όπως αναφέρει ο Ν. ο server απ΄το σχόλιο :)

Crux είπε...

@Παρακμιακό εργαλείο έχεις απόλυτο δίκαιο.Η κατάκτηση της γνώσης αποτελεί δική μας πρωτοβουλία.Μόνοι μας πρέπει να ψαχτούμε.Απλώς ο Έλληνας έχει τη συνήθεια να τα θέλει όλα έτοιμα και να αδιαφορεί.Έτσι είναι προτιμότερο γι΄αυτόν να ενημερωθεί απ΄τους δημοσιοκάφρους.
Η επίδειξη της σωματικής δύναμης αντιπροσωπεύει μόνο άμυαλους,για να μη χρησιμοποιήσω χειρότερη λέξη.Γι΄αυτό και χαρακτηρίζω τη γνώση ως όπλο και προτέρημα για όσους την κατέχουν και τη διαχειρίζονται σωστά.