16 Δεκεμβρίου 2009

Σπάνια ίσως και ανύπαρκτη εξαίρεση.

Κανόνας και εξαίρεση είναι στοιχεία αλληλένδετα.Όμως που είναι σωστό να δώσουμε την περισσότερη έμφαση?Κανόνας μπορεί να υπάρξει και χωρίς τη συνοδεία της εξαίρεσης,η τελευταία όμως δεν υφίσταται χωρίς τον κανόνα.Όσες εξαιρέσεις και αν μας δοθούν,δίχως την επίγνωση του κανόνα μας είναι άχρηστες.Αν είναι γνωστός ο κανόνας τότε οι εξαιρέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε διευκρινήσεις και να μας απαλλάξουν από γενικεύσεις.
Δεν είναι λίγες οι φορές που προκειμένου να υποστηριχτεί μια άποψη παραλείπεται σκόπιμα ή τονίζεται μια εξαίρεση.Ας μελετήσουμε λιγάκι τη δεύτερη περίπτωση όπου
η εξαίρεση επισημαίνεται και χρησιμοποιείται ως επιχείρημα.Είναι πολλοί αυτοί που μετατρέπουν στη σκέψη τους την εξαίρεση σε κανόνα.Για να γίνω κατανοητός αναφέρω και το παράδειγμα που με οδήγησε στο να γράψω το άρθρο.
" Περισσότερα λεφτά κατέχει κανείς,περισσότερο διεφθαρμένος και απάνθρωπος γίνεται". Γιατί ρε παιδιά σπεύδετε κατευθείαν να μου αναφέρετε την εξαίρεση?Μια εξαίρεση τόσο ασήμαντη καθόλου απίθανο και ανύπαρκτη.Αν όλες οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να αναφερθούν πρέπει να γνωρίζουμε τις σημαντικότερες.Αυτή δεν είναι σημαντική εξαίρεση.Δεν μπορεί μάλιστα να αποδείξει κανείς ότι ισχύει.
Μήπως άραγε πίσω απ΄την ταχεία αντίδρασή μας να αναφέρουμε την εξαίρεση κρύβεται κάτι άλλο?Μια έλξη του πλούτου ίσως!Μια θέληση τελειότητας που συνεπάγεται με πλούτο τε πνεύμα και πηγάζει απ΄τον εγωκεντρισμό μας?!Λέω τώρα...
Το μόνο που ζητώ,τουλάχιστο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να επικεντρωθούμε στον κανόνα και όχι στην εξαίρεση.
Ελπίζω να προβλημάτισα...

4 σχόλια :

humanity είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΕΣ!
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΔΑ,ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ..

ΒΑΣΙΚΑ,ΚΑΝΟΝΑΣ ΕΙΝΑΙ,ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ!.Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ,ΠΟΥ ΧΑΛΑΕΙ ΤΗΝ ¨ΣΥΝΤΑΓΗ¨",ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΣΤΗΝ ΟΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ.

..ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ (;) ΤΟΝ ΚΑΝΟΝΑ...

Crux είπε...

Καλησπέρα σκαλιστήρι.Στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως αναφέρεις κι εσύ η εξαίρεση στηρίζει(δυναμώνει) τον κανόνα.Αυτό γίνεται επειδή υπερεκτιμήθηκε.
Όσον αφορά για την αντίσταση στον κανόνα,αυτή απαιτεί τεράστιο ψυχικό σθένος και ώριμη σκέψη πριν και μετέπειτα.
Δεν έχει να κάνει με δοκιμασία που αγωνίζεσαι αλλά τελικά χάνεις,δηλαδή σε συνεπαίρνει η διαφθορά παρά τη θέλησή σου.Είναι δοκιμασία κατά την οποία επιλέγεις "συνειδητά" και ξεκάθαρα το δρόμο που θα ακολουθήσεις.
Άσχετο αλλά και σχετικό : Θυμάμαι χαρακτηριστικά έναν γέροντα στο Πέραμα που τον ρώτησαν αν είχαν περάσει απ΄τα χέρια του πολλά λεφτά στη ζωή του και εκείνος απάντησε χαρακτηριστικά "Όχι ανήψι,ευτυχώςόχι.
Και πάλι καλησπέρα :)

Ανώνυμος είπε...

Πάντως δεν αποκλειεται κάποιες φορές οι εξαιρέσεις ενός κανόνα, να γίνονται τόσες ώστε τελικά ο κανόνας ν'αποτελεί μια μειοψηφική εξαίρεση στον κανόνα των πρώην εξαιρέσεων. Παράδειγμα:-Το να είσαι γιατρός είναι λειτούργημα. Αυτή η θέση νομίζω πλέον πως είναι εξαίρεση και ο κανόνας είναι ότι το να είσαι γιατρός είναι ένα ιδιαίτερα επικερδές επάγγελμα που το επιλέγεις όχι από ανθρωπιά αλλά με το κίνητρο του γοήτρου και των χρημάτων που σου εξασφαλίζει.

Και ίσως και αυτή η θέση να αποτελεί μια εξαίρεση στo όλο σκεπτικό περί κανόνων κι εξαιρέσεων.

Καλό σου βράδυ Crux!

Crux είπε...

Καλημέρα Χρωματιστή.Συμφωνώ μαζί σου.Στην ουσία τέτοιου είδους κανόνες είναι τυπικοί και θεωρητικοί.Δεν ισχύουν στη πράξη και δεν εφαρμόζονται απλώς υπάρχουν για να αποτρέπουν διαμαρτυρίες.Όταν οι εξαιρέσεις συμβαίνουν τακτικότερα του κανόνα τότε αντιστρέφονται οι ρόλοι τους.Ιατρική,πολιτική,αστυνομία είναι μερικά παραδείγματα.Μπορεί ο καθένας από εμάς εδώ να διαχωρίσει το θεωρητικό κανόνα απ΄τον πρακτικό.
Η θέση σου αποτελεί εξαίρεση μιας και οι περισσότεροι αδυνατούν να ξεχωρίσουν το είναι και το φαίνεσθαι.
Καλή σου μέρα ξανά :)