10 Δεκεμβρίου 2009

18 δολοφονίες από αστυνομικούς σε 28 χρόνια.

Δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά,αλλά για φανερό και αδιάψευστο αποτέλεσμα παγιωμένης αστυνομικής βιαιότητας.Αν βάζαμε μέσα και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου θα χάναμε το μέτρημα.Ας μη θεωρήσουμε όμως τα παρακάτω ονόματα ως απλούς αριθμούς και αθροίσματα.Ο καθένας από αυτούς είχε μοναδική προσωπικότητα,μοναδικές σκέψεις και ελπίδες.Άλλοι από αυτούς νέοι γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες και άλλοι μεγαλύτεροι με οικογένειες και παιδιά να μεγαλώσουν.Η ανθρώπινη υπόσταση δεν μπορεί να συγχωνευθεί σε αριθμούς.Μπορούμε όμως από αυτούς να βγάλουμε ένα συμπέρασμα για την έννοια του μεμονωμένου (της εξαίρεσης) και την έννοια του κανόνα.

* Τον Νοέμβριο του 1980 δολοφονούνται από αστυνομικούς των ΜΑΤ κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου η νεαρή εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο 26χρονος Ιάκωβος Κουμής. Απομονώνουν την πρώτη στη βιτρίνα, στη γωνία Βουκουρεστίου και Πανεπιστημίου, και την χτυπούν με κλομπ αλύπητα -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής. Με κλομπ συνέτριψαν το κρανίο του Κουμή.
* Τον Αύγουστο του 1985 ο αστυνομικός Νίκος Σταθόπουλος πυροβολεί και σκοτώνει την Αμερικανίδα Κάθριν Τζον Μπουλ, 22 χρόνων, μετά την άρνηση της τελευταίας να γίνει έλεγχος στο αυτοκίνητό της.
* Τον Νοέμβριο του 1985 λίγες ώρες μετά την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου πέφτει νεκρός στη Στουρνάρη από σφαίρα του αστυνομικού Αθ. Μελίστα ο 15χρονος Μιχάλης Καλτεζάς.
* Τον Φεβρουάριο του 1986 ο 17χρονος Μανώλης Κανδανολέων, που επέβαινε σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τρεις αστυνομικούς.
* Τον Μάρτιο του 1990 στην Πρέβεζα ο αστυφύλακας Γρηγόρης Σπυράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Κίκερη. Το θύμα ήταν παγιδευμένο στην τουαλέτα «βιντεάδικου», που λίγο πριν είχε επιχειρήσει να διαρρήξει.
* Τον Απρίλιο του 1993 ο αρχιφύλακας Ηλίας Σταματόπουλος σκότωσε εν ψυχρώ τον 25άχρονο σερβιτόρο Γιάννη Τζίτζη σε μπαρ.
* Τον Ιανουάριο του 1994 ο αστυνομικός Ευάγγελος Λαγογιάννης σκοτώνει με 4 σφαίρες τον 28χρονο μουσικό Θοδωρή Γιάκα, επειδή αρνήθηκε να σταματήσει σε εξακρίβωση στοιχείων.
* Τον Ιανουάριο του 1996 σε αστυνομική επιχείρηση-σκούπα κατά Αλβανών στη Σκάλα Ωρωπού ο αστυνομικός Διονύσης Καρακάιδος σκοτώνει έναν Αλβανό.
* Τον Ιούνιο του 1996 ο αγροφύλακας Αθ. Μάτος σκοτώνει τον 20χρονο Φαντίλ Ναμπούζι για δύο καρπούζια που πήγε ο τελευταίος να κλέψει.
* Τον Νοέμβριο του 1996 σε «επιχείρηση» της Αστυνομίας έξω από τη Λιβαδειά για τον εντοπισμό φυγόδικου ο αστυφύλακας Δημήτρης Τρίμης πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής και σκότωσε τον 45χρονο Τσιγγάνο Τάσο Μουράτη μπροστά στα μάτια ενός από τα τρία παιδιά του.
* Τον Αύγουστο του 1998 στον Πειραιά ο ανθυπαστυνόμος Δημήτρης Τσαγκράκος πυροβόλησε και σκότωσε τον 26χρονο Ηλία Μέξη έξω από το τμήμα Μεταγωγών επειδή δεν σταμάτησε σε σήμα του για έλεγχο.
* Τον Οκτώβριο του 1998 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ο ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης σκότωσε τον 17χρονο Γιουγκοσλάβο μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς, ο οποίος επισκεπτόταν με συμμαθητές του την Ελλάδα.
* Τον Φεβρουάριο του 2000 στη Λούτσα ο υπαστυνόμος Θοδωρής Χαλουλάκος πυροβολεί αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις νέοι, επειδή όπως είπε «τους θεώρησε ύποπτους για διακίνηση ναρκωτικών». Η σφαίρα καρφώθηκε στη σπονδυλική στήλη του 18χρονου μαθητή Σωτήρη Κατσιώτη και τον άφησε παράλυτο.
* Τον Μάρτιο του 2000 στην Ανω Πόλη Θεσσαλονίκης ο 18χρονος ομογενής από την πρώην ΕΣΣΔ Νικόλαος Λεωνίδης έπεσε νεκρός από τα πυρά του αστυνομικού Γιώργου Ατματζίδη, γιατί δεν σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο.
* Τον Οκτώβριο του 2001 στο Ζεφύρι ο αστυφύλακας της Αμεσης Δράσης Γ. Τυλιανάκης πυροβόλησε στο κεφάλι τον αθίγγανο Μαρίνο Χριστόπουλο, 21 ετών, επειδή δεν σταμάτησε σε μπλόκο.
* Τον Νοέμβριο του 2001 στην πλατεία Αμερικής ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος πυροβόλησε στο κεφάλι τον 20χρονο Αλβανό Σεντγκάκ Σελνίκου μέσα σε καφετέρια, όταν απείλησε με μαχαίρι τον ίδιον και άλλους τέσσερις συναδέλφους του που είχαν ήδη προτεταμένα τα όπλα τους.
* Τον Δεκέμβριο του 2003 ο 22χρονος Ηρακλής Μαραγκάκης πυροβολείται στο κεφάλι από άνδρες του Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου, γιατί το αυτοκίνητο που επέβαινε μαζί με δυο άλλους νεαρούς δεν σταμάτησε για έλεγχο.
Πηγή:Galanis Blog
* Τον Δεκέμβριο του 2008 άγνωστος(μέχρι στιγμής) αστυνομικός της ομάδας των ειδικών Φρουρών και πατέρας 3 παιδιών πυροβολεί και σκοτώνει τον 16χρονο Αλέξανδρο οποίος διασκεδάζει με φίλους τους στην περιοχή των Εξαρχείων.Ο λόγος της πράξης αυτής ήταν ένα μπουκάλι που πέταξε η παρέα προς το όχημά που επέβαιναν οι δυο ειδικοί φρουροί.
Το ότι θα φτάναμε στην αφαίρεσή μιας παιδικής ζωής για ένα μπουκάλι νερό δεν το περίμενα ποτέ.
18 περιστατικά μέσα σε 28 χρονιά.Και κατά τα άλλα μας φταίει μονό η εκτεταμένη βια από παιδιά σε σχολικά συγκροτήματά που τελούν υπό κατάληψή.
Αυτήν τυφλή βια που δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ θα την δούμε κάποια στιγμή;Δεν έχει ξεκινήσει τώρα άλλα πριν 28 ολόκληρα χρονιά.
Για ποσό ακόμα δεν θα μιλάμε;Για ποσό ακόμα θα την ανεχόμαστε;Από ποτέ σε μια ελεύθερη κοινωνία ισχύει ο νομος της Omerta;


Πηγή : Breezer Blog

Δεν υπάρχουν σχόλια :