4 Νοεμβρίου 2009

Κατάργηση του σταυρού απ΄τα σχολεία.

Πάλι θα θίξουμε τα κακώς κείμενα και είναι πολύ πιθανό ορισμένοι προκατειλημμένοι,φανατισμένοι και τυφλωμένοι ιδεολογικά να μας κατσαδιάσουν αλλά δεν πειράζει.Αν μη τι άλλο έχει πλάκα να βλέπεις τους κακόμοιρους να ξεσπάνε και να εκδηλώνουν οργισμένοι τον εγωϊσμό τους και την "δημοκρατική" ανωτερότητά τους.
Πάρθηκε μέτρο λοιπόν,απ΄το Ευρωπαϊκό δικαστήριο για κατάργηση των σταυρών.Εγώ απλώς θα εναποθέσω την άποψή μου και δημοσιεύω κάθε είδους απάντηση αρκεί να μην είναι προσβλητική.
Σίγουρα για έναν χριστιανό ο σταυρός δεν θα
αποτελούσε πρόβλημα.Όμως ήρθαμε ποτέ στη θέση των αλλόθρησκων; Να διευκρινίσω ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι δημοκρατικό χάρισμα και όποιος το απορρίπτει καλύτερα γι΄αυτόν να μη συνεχίσει την ανάγνωση του κειμένου.Ας διανοηθούμε λίγο πως νιώθει αυτός ο άνθρωπος.Θα μου πείτε ένας σταυρός τον ενοχλεί τόσο πολύ;Δεν έχει να κάνει όμως μόνο με ένα σταυρό,έχει να κάνει με τον θρησκευτικό φανατισμό και προσηλυτισμό για τον οποίο ευθύνονται ορισμένοι καθηγητές.Πάνω σε αυτό το θέμα δεν μπορεί να με διαψεύσει κανείς επειδή έχω βιώσει και βιώνω παρόμοιες καταστάσεις.Το ζήτημα είναι μεγαλύτερο από ένα σταυρό και όποιος επικεντρώνεται στο σταυρό απλώς δεν μπορεί να δει παραπέρα.Η απόφαση του δικαστηρίου στοχεύει στην κατάργηση του προσηλυτισμού και όχι της πίστης.Επειδή κύριοι πιστεύετε σε μια θρησκεία που οι περισσότεροι Έλληνες πιστεύουν δεν σημαίνει ότι έχετε το δικαίωμα να εκμεταλλεύεστε τη δύναμη της πλειοψηφίας για να επιβάλλεται τη θρησκεία.Αλλά θέλετε να το κάνετε επειδή η θρησκεία αυτή απ΄τις ρίζες της είναι επεκτατική.Μιλάει για καλό και για κακό και δίνει την εντύπωση πως ο άπιστος είναι ανήθικος ενώ ο πιστός πάντα συγχωρείται.Αυτός είναι ο λόγος που δημιουργήθηκε τόση ένταση.Η θέληση των φανατισμένων χριστιανών για επιβολή της θρησκείας.Ο σωστός χριστιανός σέβεται τη διαφορετικότητα,την αγαπάει και πάνω απ΄όλα κατανοεί το πρόβλημα του άλλου.
Στην τελική στα σπίτια μας μπορούμε να έχουμε όσους σταυρούς και εικόνες θέλουμε.Στο σχολείο όμως υπάρχει ποικιλομορφία και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να αναγκάσει μαθητή να ανεχτεί σταυρούς στο σχολείο.Είναι σαν να σας ανάγκαζαν να κάνετε μάθημα έχοντας δίπλα σας το Βούδα ή τον Αλλάχ κτλ.Δέχομαι ότι η πλειοψηφία των μαθητών είναι χριστιανοί,αλλά αυτό δεν πρέπει να συνεπάγεται με μαζοποίηση.Είναι παράνομο να αναγκάζεις κάποιον να ενταχθεί στην ομάδα-θρησκεία σου μόνο και μόνο επειδή είναι η μεγαλύτερη.Με αυτή τη λογική δεν θα υπήρχε ούτε ο ορθόδοξος χριστιανισμός.Η θρησκεία είναι προσωπική υπόθεση,καθαρά προσωπική.Άλλωστε για να προχωρήσω λίγο παραπέρα η θρησκεία δεν κάνει τον άνθρωπο.Το 99% των χριστιανών έχουν όνειρο να κερδίσουν το τζόκερ και να χτίσουν βίλες.Οι πράξεις χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο.Η ανιδιοτέλεια στην πράξη και όχι στη θεωρία.Αλλά φυσικά,όταν τα βρίσκουμε σκούρα στη πράξη το γυρνάμε στη θεωρία...

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Γειασας
Ηπιστη ,των ανθρωπων πρεπει να ειναι τετοια, ωστε τιποτα να μη την κλονιζει
Δυστυχως ετσι ειναι,αλλαζουν πολλα, μα η οικογενεια παιζει τον πρωτο ρολο στις αξιες μας.

Zaphod είπε...

Δεν μου άρεσε το σκεπτικο. Δεν με νοιαζει αν ο αλλος προσβληθει (!) απο ενα συμβολο.


Απλουστατα τα θρησκευτικα συμβολα δεν εχουν θεση στα σχολεια. Τελος. Ειναι το ιδιο σαν να πηγαινεις σε κάποιο ναό και να έχει μέσα μπακάλικο ή ουρητήρια

OXΙά είπε...

Τι μου θύσισες Crux. Πάνε 20 χρόνια από την πρώτη και τελευταία απόβολή που έφαγα από το σχολείο. Αρνήθηκα να κάνω το σταυρό μου στην πρωινή προσευχή. Έφηβη ήμουν, δεν ήξερα γιατί το έκανα, αλλά ήμουν σίγουρη ότι αυτό που έκανα ήταν το σωστό.
Η θρησκεία πρέπει να βγει έξω από τα σχολεία και τα κόμματα έξω από το Πανεπιστήμιο. Αυτοί οι χώροι είναι ιεροί για να τους χρησιμοποιεί ο κάθε ιδιοτελής.

Crux είπε...

Zaphod συμφωνώ μαζί σου ότι είναι τελείως άσχετη η ύπαρξη σταυρού στις τάξεις.
Έλα όμως που το σύνταγμα μας τα λέει κάπως διαφορετικά.Συγκεκριμένα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως χριστιανικό ορθόδοξο κράτος.Οι προσευχές,ο εκκλησιασμός, όλα αυτά είναι κανονισμένα απ΄το νόμο.Και εγώ υποστηρίζω πως δεν θα έπρεπε να υπήρχαν.Ο νόμος όμως δεν αλλάζει εύκολα.Χρειάζεται επιχειρηματολογία και προπάντων πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μπορεί ο κάθε πολίτης να κατανοήσει το συμπολίτη του και να δει απ΄τη πλευρά του τα πράγματα.
Να επισημάνω πως ο άλλος δεν προσβάλλεται από ένα σύμβολο αλλά απ΄την οργανωμένη αναμφισβήτητα προσπάθεια να επηρεάσουν τη πίστη του.

Crux είπε...

Οχιά όντως πρέπει επιτέλους να απαλλαχτεί ο τομέας της εκπαίδευσης απ΄τις θρησκευτικές συνήθειες όπως και οι άλλοι τομείς(πολιτικοί πχ).
Η θρησκεία όμως είναι τόσο έντεχνα ριζωμένη στα υποσυνείδητα των περισσοτέρων κάνοντάς τους να πιστεύουν πως είναι απαραίτητη και αρμόδια στα πάντα.
Με άλλα λόγια η εκκλησία μέσω της εκκλησίας χώνεται παντού προκειμένου να ηγηθεί και να βγει κερδισμένη χρηματικά.Έλα όμως που λίγοι έχουν τη δυνατότητα να το καταλάβουν αυτό.Ακόμα όμως και αν δεν είχε συμφέροντα(πράγμα που ΔΕΝ γίνεται),πάλι δεν έχει κανένα λόγο να ανακατεύετε με το κράτος.