3 Νοεμβρίου 2009

Ελληνική νοοτροπία.

Σήμερα συνέβη στη τάξη ένα περιστατικό που με εκνεύρισε αφάνταστα.Αυτό  επειδή δεν περίμενα τέτοιες ιδέες και σκέψεις απ΄τους συμμαθητές μου.Τους θεωρούσα ώριμους και ευσυνείδητους τουλάχιστον στα στοιχειώδη κοινωνικά ζητήματα.Να σημειώσω ότι είμαι συνηθισμένος στο να ακούω ανοησίες αλλά συχνάζω να τις ακούω απ΄τους μεγάλους και όχι απ΄τα παιδιά που κι εγώ θεωρούσα πηγή αγνότητας.
Η συζήτηση λοιπόν έφερε το θέμα της εργασίας.Συγκεκριμένα η καθηγήτρια κατηγόρησε όλους όσους βρίσκουν δουλειά με μέσον και όχι με προσόντα.Τόνισε ότι η επαγγελματική κατάρτιση πρέπει
να γίνεται με βάση τα προσόντα και τον κόπο που έχει κάνει κάποιος για να αποκτήσει τη δουλειά και όχι με βάση τη προσωπική  γνωριμία με βουλευτές κτλ. Μετά από αυτό άρχισε μια ανεξήγητη μαζική διαμαρτυρία.Οι περισσότεροι άρχισαν να φωνάζουν χωρίς καν να προβληματιστούν απ΄τα λόγια της καθηγήτριας. 
" Πρέπει να προσαρμοστούμε στην ελληνική πραγματικότητα" είπε ένας.΄Ακουγες από παντού απαισιόδοξες ιδέες όπως : " μα δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση " , "έτσι είναι η Ελλάδα έτσι θα πράξω".Η καθηγήτρια έπειτα προσπάθησε να μας εξηγήσει πως εμείς είμαστε αυτοί που θα φέρουμε την αλλαγή.Έπειτα ακούστηκε η κλασική και αναμενόμενη απάντηση,η οποία παρεπιμπόντως δεν με ξάφνιασε καθόλου, εμείς λέει δεν έχουμε καμιά δύναμη.Κάπου εδώ θέλω να συγχαρώ τις ελληνικές κυβερνήσεις που πέρασαν απ΄την εξουσία και κατάφεραν να πείσουν τους νέους ανθρώπους ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπου όλες οι εξουσίες πηγάζουν απ΄το λαό οι νέοι δεν έχουν καμιά δύναμη.Είναι μεγάλο επίτευγμα να καταφέρνεις κάτι τέτοιο.Είναι σαν να δείχνεις σε κάποιον ένα μήλο και τον κάνεις να πιστέψει πως είναι μπανάνα.Επίσης ένα μπράβο στους γονείς αυτών των παιδιών οι οποίοι προετοιμάζουν για τα παιδιά τους ένα έδαφος ανταγωνισμού,ποδοπατήματος και διαφθοράς όπου κυρίαρχος είναι η αδικία και η μπαμπεσιά.Συγχαρητήρια που μαθαίνουν στα παιδιά τους να δρουν ατομικά με γνώμονα το ατομικό συμφέρον και όχι το κοινωνικό.Είναι καταπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζουν και συμβιβάζουν τα τέκνα τους στην αδικία.

Η ανεργία στους νέους αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία βρίσκεται στο 25%.Αυτό σημαίνει πως έξι απ΄τα εικοσιτέσσερα άτομα στην τάξη μας δεν θα καταφέρουν μετά το σχολείο να βρουν δουλειά.Το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων θα ανήκει σε δουλειές με τριψήφιο αριθμό μισθών και θα είναι θύματα εκμετάλλευσης των αφεντικών.Ένα πολύ μικρό ποσοστό θα καταφέρει να καταρτιστεί με βάση τα πτυχία του (ένας-δύο-το πολύ τρεις).Και όλα αυτά τα παιδιά που τώρα παίζουν χαρούμενα ποδόσφαιρο και κοιτάνε τον διπλανό τους ως φίλο, σε λίγο καιρό δεν θα τον υπολογίζουν  αλλά θα τον ανταγωνίζονται κιόλας(μερικοί έχουν αρχίσει ήδη).Αλίμονό σας γονείς αν συνεχίσετε με αυτό το τρόπο.Οι περισσότεροι από εσάς έχουν καταντήσει σε σύγχρονους καταστροφείς των συναισθημάτων και της δικαιοσύνης.Κρίμα που τα παιδιά σας θα μάθουν να κατευθύνονται απερίσκεπτα απ΄το κατεστημένο.Κρίμα που αντί να διδάξετε σε αυτά την ενότητα προκειμένου να ευημερήσουν,τους διδάσκετε πως να χτυπάνε πισώπλατα και να αδιαφορούν για το συνάνθρωπό τους.

Κάπου εδώ θέλω να παραθέσω ορισμένα αποφθέγματα για τους φίλους συμμαθητές αλλά και για τον κάθε μαθητή.
"Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στο κόσμο."
"Συντηρητισμός είναι να μην κάνεις καμιά αλλαγή και όταν αμφιβάλεις, να ρωτάς τη μαμά σου."
Woodrow Wilson,1856-1924, Αμερικανός Πρόεδρος 
Είναι αφύσικο για μια πλειοψηφία να κυβερνά, επειδή μια πλειοψηφία σπάνια μπορεί να είναι οργανωμένη και ενωμένη για μια κοινή δράση, ενώ μια μειοψηφία μπορεί.
Ρουσώ, 1722-1788, Γαλλοελβετός φιλόσοφος
Σπάνια,όχι όμως ποτέ.Το σπάνιο είναι και το μοναδικό και πιστεύω να καταλάβατε τώρα πως αξίζει να αγωνιστούμε για κάτι μοναδικό.
Και μην ακούσω ξανά απο κανέναν να ισχυριστεί πως δεν αλλάζει τίποτα απ΄τη στιγμή που δεν προσπάθησε.

6 σχόλια :

Ευρύνοος είπε...

Τελικά έχει σχέση και με μία προηγούμενη ανάρτηση που δανείστηκα απο σένα φίλε..

η τηλεόραση, προβάλει τέτοιες καταστάσεις καθημερινά..
ότι και να λέει ο γονέας, όταν στο σινεμά και στην τιβι βλέπουν τέτοια τα παιδιά, τέτοια θα πράττουν δυστυχώς..

και όπως καταλαβαίνεις, στις παρέες, δέν "κερδίζει" ο πιό ευφυής ή ο πιό λογικός..
"κερδίζει" ο πιό φραγκάτος..
ειδικά αν οι παρέες έχουν κάποια ηλικία πέραν των 19-20 ετών..

φίλτατε, το σύστημα καλά κρατεί..
και δέν θα πέσει αμαχητί..

ας ελπίσουμε οτι οι δασκαλοι (όπως η εν λόγω δασκάλα) δέν θα το βάλουν κάτω και θα συνεχίσουν το σωστό έργο που έχουν αναλάβει..

καλησπέρα..

Crux είπε...

Έτσι είναι.Καθαρή τη βγάζει αυτός που έχει γεμάτο πορτοφόλι.Το σχολείο μπορεί να μας μαθαίνει γράμματα μας αφήνει όμως αμόρφωτους στο θέμα του χαρακτήρα.Έπειτα όπως λες κατακλυζόμαστε και από όλο αυτό το τηλεοπτικό χάλι από μικρή ηλικία.Όλα οργανωμένα και προκαθορισμένα.Δύσκολα γλιτώνει κανείς.

simple man είπε...

Πάντα ήταν έτσι μέσα στις τάξεις. Παλαιότερα βέβαια το να πεις "εγώ με το μέσον του μπαμπά θα μπω στην τάδε υπηρεσία", ήταν μεγάλη ντροπή. Από την άλλη όμως όσοι παλεύαμε για μια καλύτερη εκπαίδευση γινόμασταν "οι κρίμα" των περισσοτέρων μαθητών.
Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα πράγματα έφθασαν εδώ που έφθασαν. Αλοίμονο όμως αν περιμένεις από τους πολλούς να αλλάξουν την ιστορία. Αυτό ποτέ δεν έγινε. Η ιστορία γράφεται από τους νικητές αλλά αλλάζει από τους συνειδητοποιημένους.

Crux είπε...

Φίλε simple man τα πράγματα χειροτερεύουν συνεχώς.Αυτή τη στιγμή δυστυχώς το μέσο θεωρείται δεδομένο(τουλάχιστο στην τάξη μου)και υποθέτω ότι επικρατεί η ίδια άποψη στις περισσότερες.
Τώρα,εγώ και τα άλλα δυο παιδιά που διαχειριζόμαστε το ιστιολόγιο έχουμε σαν αρχή το ότι αν καταφέρουμε να προβληματίσουμε ή να αλλάξουμε την άποψη ενός ατόμου,τότε είμαστε κερδισμένοι.Γνωρίζουμε ότι λίγοι είναι οι συνειδητοποιημένοι.Αυτό που προσπαθούμε είναι να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα της συνείδησης,δεν περιμένουμε,προσπαθούμε οι ίδιοι όσο περνάει απ΄το χέρι μας να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε.(Μου άρεσε πολύ η τελευταία φράση σου)

OXΙά είπε...

Crux,
πόσο χρονών είσαι γιατί με τον τρόπο που γράφεις και σκέφτεσαι δεν είναι δυνατόν να είσαι κάτω από 20. Αν δεν σε πειράζει, πες το γιατί εγώ με τους νέους θα τρελαθώ.

Crux είπε...

Οχιά (απ΄ότι μου έχουν πει οι γονείς μου τουλάχιστον) είμαι δεκαπέντε,πηγαίνω Α΄λυκείου. Σ΄ευχαριστώ πάντως για τα καλά σου λόγια.Σχετικά με την ηλικία μου βλέπω έχει γίνει θέμα μιας και άλλοι ενθουσιάζονται και άλλοι με χαρακτηρίζουν νήπιο (βλέπε ακροδεξιούς)
Όπως και ν΄άχει όμως είμαι 15 και ασχολούμαι περίπου δυο χρόνια έντονα με τα κοινωνικά ζητήματα,όχι για να κάνω κάποια εντύπωση αλλά απλούστατα επειδή μου αρέσει να εξηγώ και να μεταφράζω με τη λογική μου ό,τι βλέπω γύρω μου :)