28 Οκτωβρίου 2009

Η ευκολία της μαζοποίησης.

Πόσο εύκολο είναι άραγε να εγκαταλείψει κανείς τη λογική και να βρει καταφύγιο στον παραλογισμό ?
Πόσο εύκολο είναι να θυσιάσουμε την ατομικότητά και την ιδιαιτερότητά μας προκειμένου να μην γίνουμε αντικείμενο κριτικής και σχολιασμού ? Εν τέλει , πόσο εύκολο είναι να χάσουμε την πρωτοβουλία μας και να υποταχθούμε ακολουθώντας και υποστηρίζωντας κάτι που δεν μας εκφράζει ?
Δυο βίντεο θα αποδείξουν ότι είναι πολύ εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Είναι όντως έτσι.

Να σου προσθέσω όμως και κάτι άλλο που αισθάνθηκα ότι λείπει σ'αυτά που λες ότι περιλαμβάνει η μαζική ψυχολογία και δεν αποτελεί απλά αντικείμενο παρατήρησης και ψυχολογικής ανάλυσης όπως τα παραπάνω αλλά και πρόβλημα στον ανυποψίαστο και "αθώο" περίγυρο.

Κρησφύγετο στους αδύναμους, συμπλεγματικούς και άβουλους ώστε να βγάζουν τα απωθημένα τους και τις καταπιεσμένες τους φορτίσεις, που σαν μονάδα αδυνατούν να εκδηλώσουν λόγω αισθήματος μειονεξίας. Κρύβοντας όμως την ατομικότητά τους, κάνοντας ασαφή τα όρια της προσωπικότητας τους και επωφελούμενοι το προνομιακό καθεστώς "δύναμης" που τους εξασφαλίζει η ομάδα τους, λειτουργούν επιθετικά, ασύδοτα και προσβλητικά.

Είμαι εκτός θέματος;

Crux είπε...

Δεν είσαι διόλου εκτός θέματος.Πολλοί εκμεταλλεύονται τη δύναμη της πλειοψηφίας προκειμένου να εκτονωθούν.Η εκτόνωση αυτή γίνεται συνήθως με τρόπο βίαιο και επιθετικό.Όλα αυτά είναι στοιχεία του παραλογισμού.Όπως είπες και εσύ Χρωματιστή, όταν εντάσσεται κάποιος σε μια ομάδα μόνο και μόνο λόγω της πλειοψηφίας,χάνει την προσωπικότητά του και συμπεριφέρεται άλογα χωρίς να σκέφτεται.Συμπεριφέρονται με άλλα λόγια σαν μωρά παιδιά.Όταν το παιδί θα δει τους γονείς να φέρονται βίαια τότε και αυτό θα αντιδράσει με τον ίδιο τρόπο μιας και το μυαλό του δεν μπορεί να προχωρήσει παραπέρα.