10 Σεπτεμβρίου 2009

Ελλάδα και Τουρκία της Αμερικής η πελατεία.

Δυο πολύ καλοί πελάτες της Αμερικής είναι η Ελλάδα και η Τουρκία.Ο φόβος για πόλεμο ο οποίος υπάρχει και στις δυο μεριές εξίσου ενισχυμένος οδηγεί Ελλάδα και Τουρκία στην αγορά όπλων.

Γνωρίζουμε ότι η αγορά όπλων απαιτεί θυσίες.Το κόστος αυτών των όπλων είναι τεράστιο.Μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού θυσιάζεται πάνω στο βωμό της άμυνας και της προστασίας.

Σε μια χώρα που υποφέρει οικονομικά όπως η Ελλάδα, η αγορά όπλων πρέπει να σταματήσει.
Εγώ προσωπικά άκουσα μόνο ένα κόμμα που να κάνει λόγο για τις στρατιωτικές δαπάνες και την ανάγκη για μείωσή τους.Δεν τίθεται καν ζήτημα σε αυτό το θέμα, γιατί ?

Επειδή υπάρχει η αντίληψη πως η Τουρκία είναι ο μεγάλος εχθρός και αντίπαλος και όταν βρει την ευκαιρία θα μας κάνει πόλεμο.Έτσι κάθε χρόνο αγοράζουμε όπλα.

Τώρα ένα άλλο ερώτημα : Μπορεί να γίνει πόλεμος μεταξύ δυο κρατών που είναι ενταγμένα στο ΝΑΤΟ ? Όταν είχε γίνει το επεισόδιο με τα ΙΜΙΑ η Αμερική έσπευσε να κρατήσει ισορροπίες.Αυτό επειδή η Αμερική οφελείται απ΄την πώληση όπλων αλλά όχι απ΄τον πόλεμο μεταξύ μας μιας και ανήκουμε στο ΝΑΤΟ.

Εκτός αυτού μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί σε πόλεμο.Η Ε.Ε προσφέρει προστασία και ασφάλεια.

Αυτά τα δυο στοιχεία μας προσφέρουν σιγουριά.Παρ΄όλα αυτά η ανασφάλεια στους πολίτες είναι υπαρκτή και σκόπιμα δημιουργημένη.

Φανταστείτε τα Βαλκάνια να συνεργάζονται ειρηνικά.Να μην ξοδεύουν τεράστια ποσά χρημάτων δίνοντάς τα στην Αμερική.Η εθνική άμυνα να μην καταστρέφει τον προϋπολογισμό.Τα λεφτά αντί να πάνε σε όπλα να πηγαίνουν στο λαό.Να αναβαθμιστεί η παιδεία,τα νοσοκομεία,η πυροσβεστική και γενικώς ο δημόσιος τομέας.

Ευημερία μπορεί να προσφέρει μόνο η ειρήνη και η συνεργασία.Το μίσος και ο ανταγωνισμός οδηγούν στο πουθενά.Συμφέρουν πάντως στην Αμερική.Η λύση είναι να τα βρούμε με την Τουρκία και πιστεύω πως είναι κάτι εύκολο μιας και το θέλουν και οι δυο λαοί.Το πρόβλημα είναι ότι δεν το θέλουν οι κυβερνήσεις και ο τύπος.Οι κυβερνήσεις οφείλουν να ακούσουν το λαό και ο λαός στην πλειοψηφία του δεν θέλει πόλεμο, με εξαίρεση τους φανατισμένους εθνικιστές Έλληνες και Τούρκους οι οποίοι θα αποτελούν πάντα τη μειοψηφία.

Όπως είχε πει και ο Λάκης Λαζόπουλος αν η κυβέρνηση αγόραζε ένα F-16 λιγότερο η παιδεία θα ήταν πολύ καλύτερη.Τεράστιο κεφάλαιο συγκεντρώνεται στο στρατό με την αιτία ότι μας προστατεύει.΄Οσο κοιτάμε το παρελθόν και ψάχνουμε να βρούμε βεντέτες και τρόπους εκδίκησης καταστρέφουμε το παρόν.Γιατί η αλήθεια είναι ότι και οι δυο χώρες συμπεριφέρθηκαν βίαια μεταξύ τους.Κάθε ελληνικό βιβλίο παρουσιάζει τις ελληνικές κατακτήσεις ως νίκες και επιτυχίες.Και κάθε τουρκικό βιβλίο παρουσιάζει τις τουρκικές κατακτήσεις ως νίκες και επιτυχίες.Για να συμφιλιωθούμε πρέπει να παραδεχτούμε και οι δυο τα λάθη μας.

Αν αναφέρω τα λάθη των Ελλήνων οι Έλληνες θα διαφωνήσουν.Αν αναφέρω τα λάθη των Τούρκων οι Τούρκοι θα διαφωνήσουν.Αυτό που μας χωρίζει είναι ο παιδικός εγωϊσμός και η ψεύτικη αίσθηση ανωτερότητας.Αναφέροντας ένα μόνο παράδειγμα : Η Ελλάδα που έφτασε έξω απ΄την Άγκυρα.Στα μάτια του Έλληνα φαίνεται σαν επιτυχία.Σκότωσαν άτομα και πήγαν να κατακτήσουν την πρωτεύουσα.Στα μάτια του Τούρκου φαίνεται σαν εχθρός που θέλει να καταλάβει το μέρος σου και αν αντισταθείς θα σε σκοτώσει.

Την στιγμή όμως Έλληνες που κατηγορείται τους Τούρκους δίχως να βλέπετε τον εαυτό σας και που κρατάτε ζωντανό το διαχωρισμό μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας να ξέρετε πως μόνο μπροστά δεν πάει το έθνος.

Για να προοδεύσεις σαν άνθρωπος εννοόντας να γίνεις σωστός άνθρωπος πρέπει πρώτα να κάνεις αυστηρή κριτική στον εαυτό σου και μετά στους άλλους.Το ίδιο ισχύει και σαν χώρα.
Υπάρχουν χώρες που αποφάσισαν να καταργήσουν την εθνική τους άμυνα και να αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά σε περιβαλλοντικούς και κρατικούς τομέες οι οποίοι βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής του απλού πολίτη.

Αυτό θα μπορούσε να γίνεται και σε εμάς.Απ΄την στιγμή όμως που οι εφημερίδες παρουσιάζουν μια συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν ψυχρή,η οποία συνάντηση δεν έχει γίνει ποτέ κάτι βρωμάει.Το λάθος των εφημερίδων,μιας και ο ερντογαν τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην συναντηθεί με τον πρωθυπουργό,τους κάρφωσε.Φανέρωσε γιατί υπάρχει ο τύπος.Για να κρατάει διαχωρισμένους τους λαούς και να εξυπηρετεί αμερικάνικα συμφέροντα.

Επαναλαμβάνω δεν πρόκειται να γίνει πόλεμος.Ας σταματήσουμε να αγοράζουμε όπλα και ας κάνουμε διάλογο!Ας κάνουμε συμφωνίες ειρήνης.Αν αδυνατούν να το κάνουν οι κυβερνήτες μας θα το κάνουμε εμείς με διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης.

Και μην ξεχνάτε : Η ανασφάλεια είναι μητέρα της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :