24 Σεπτεμβρίου 2009

Το ανάποδο στην Ελλάδα φυσιολογικό εστίν.

Συνεχόμενη και ασταμάτητη περηφάνια.Το χαρακτηριστικό του Έλληνα.Επειδή πριν δυόμισι χιλιάδες χρόνια κοντά είχαμε πολιτισμό θεωρείται ότι έχουμε και τώρα.
Παρ΄όλα αυτά η αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα όταν μιλάμε για πολιτισμό δεν ήταν πραγματικά δημοκρατικό καθεστώς.Τη στιγμή που ο κάθε Αθηναίος είχε δούλους και όλος ο άλλος κόσμος θεωρούταν βάρβαρος δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήταν ένα τέλειο καθεστώς αλλά σίγουρα το πρωτοπόρο και πιο σύγχρονο της εποχής του.Έθεσε οπωσδήποτε τα θεμέλια της δημοκρατίας και ήταν η πρωτοβουλία που χρειαζόταν για μετέπειτα ανάπτυξη της δημοκρατικής θεωρίας.

Αυτό που πρέπει όμως εμείς τώρα να κατανοήσουμε είναι ότι δεν έχουμε καμία σχέση με αυτούς.Επειδή είσαι πρώτος στη διαδρομή δεν σημαίνει πως θα μείνεις εκεί για πάντα.Αυτό που μας παρήκμασε ηθικά και κατ'επέκταση πολιτισμικά είναι η περηφάνια μας.Αυτή η αλλόκοτη έπαρση και υπεροψία.Τη στιγμή που αποκτάς μεγάλη ιδέα για το έθνος σου αποκτάς και μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου.Ο εγωϊσμός συνεπάγεται με ηθική και ιδεολογική παρακμή.Όσο νιώθεις ανώτερος και ευλογημένος βρίσκεσαι σε μια κατάσταση αδράνειας.Δεν εξελίζεσαι και δεν προχωράς γιατί η βάση των θεωριών σου είναι μια αυταπάτη η οποία δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα.
Χώρες οι οποίες δεν έχουν ιδιαίτερη ιστορία,όπως αυτές της Βόρειας Ευρώπης,αυτή τη στιγμή βρίσκονται πολλά χρόνια πιο μπροστά από εμάς.Αυτό επειδή αντί να κοιτούσαν συνεχώς το παρελθόν αφοσιώθηκαν περισσότερο στο παρόν και το μέλλον.Φυσικά και η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλός μας αλλά την περισσότερη έμφαση πρέπει να δίνουμε στο ΤΩΡΑ.
Τώρα μια απορία : Έχετε αναρωτηθεί πόσα έθνη πιστεύουν ότι αυτά είναι η αιτία που υπάρχει σήμερα δημοκρατία (έστω και στη θεωρητική της μόνο μορφή).Είναι οι Έλληνες,οι Άγγλοι και οι Γάλλοι.
Το καθένα από αυτά τα έθνη έχει κάθε δικαίωμα και σωστό επιχείρημα να υποστηρίζει ότι είναι ο λόγος που υπάρχει σήμερα δημοκρατία.Ας δούμε γιατί :
Οι Έλληνες με το δικαίωμα ψήφου και της συμμετοχής στα κοινά.Καθώς και τη θέσπιση δικαιότερων νόμων.
Οι Άγγλοι όταν από ένα καθεστώς μοναρχίας κατάφεραν να το μετατρέψουν σε καθεστώς στο οποίο την εξουσία διαχειρίζονταν περισσότερα άτομα,αν και πάλι μιλάμε μόνο για πλούσιους,εκείνη την εποχή ήταν αδιαμφισβήτητα μια αντίληψη διαφορετική και αντίθετη με το τότε κατεστημένο.
Οι Γάλλοι με τη πασίγνωστη γαλλική επανάσταση.Ο διαφωτισμός,το
τέλος της μεσαιωνικής προκατάληψης των μαγισσών,της ιεράς εξέτασης και του παραλογισμού,η προοδευτική ιδέα πως στην αλήθεια οδηγεί μόνο η αμφιβολία,η αμφισβήτηση και η απόδειξη μα πάνω απ΄όλα η πρώτη καταγεγραμμένη "μαζική" επανάσταση.Υπήρξαν προηγούμενες επαναστάσεις οι οποίες απέτυχαν.Η γαλλική επανάσταση ήταν η μεγάλη νίκη του λαού έναντι της εξουσίας, ήταν η επικράτηση της λαϊκής θέλησης.
Ο κάθε ένας θα μπορούσε αναμφισβήτητα να περηφανευτεί εξίσου.Όμως θα ήταν σωστό?Είναι σωστό να λέμε τη δημοκρατία έφεραν μόνο οι Έλληνες ή μόνο οι Γάλλοι?Όχι φυσικά.Πρέπει να δούμε τη συλλογική προσπάθεια των ανθρώπων,ανεξαρτήτως των εθνοτήτων τους.Θα αδικούσαμε οποιονδήποτε που θυσιάστηκε για την ελευθερία μας λέγοντας πως μόνο ένα έθνος (το δικό μας δηλαδή) έφερε τη δημοκρατία.
Τη δημοκρατία μας έκαναν δώρο όλοι οι συνειδητοποιημένοι και διανοούμενοι άνθρωποι(ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης)οι οποίοι θυσίασαν τους ίδιους τους τους εαυτούς για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο.
Συμπέρασμα : 'Οσο κοιτάμε ατομικά-εθνικιστικά το θέμα και όχι συλλογικά τότε όσο περνάνε τα χρόνια τόσο πιο πολύ θα παρακμάζουμε μιας και θα έχουμε το μικρόβιο του εγωϊσμού μέσα μας.Ενώ αν ήμασταν στην αρχαία Ελλάδα θα γνωρίζαμε την ακμή και την έκρηξη της πνευματικής ανάπτυξης.Το ανάποδο στην Ελλάδα φυσιολογικό εστίν.
Υ.Γ Κανένας δεν θα μοιάσει τους αρχαίους Έλληνες μαθαίνοντας την γλώσσα τους.Αυτό που πρέπει να μάθει και να υιοθετήσει είναι τον τρόπο σκέψης τους συνδυάζοντας τον βέβαια με τα σημερινά δεδομένα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Κάθε τι παλιό θέλει διόρθωση.Έτσι χρειάζεται διόρθωση ο ξεπερασμένος και αρχέγονος εθνικιστικός ζήλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια :