3 Αυγούστου 2009

Πυρηνικοί καταστροφείς.

Όσο πάει ακούμε και συχνότερα την πρόταση για δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα.Με την δικαιολογία ότι αυτή είναι η λύση για την κάλυψη της απαιτούμενης ενέργειας αυτή η ιδέα θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα αποκτά συνεχώς υποστηρικτές.Μάλιστα, αν βάλει και ο τύπος λίγο το χεράκι του ( που θα το κάνει ) θα φτάσουμε στο σημείο να ζητάμε το παράλογο : Τη δημιουργία πυρηνικού καταστροφέα.
Βέβαια η κάθε πρόταση πρέπει να έχει και επιχειρήματα με τα οποία θα μπορεί να πειστεί ο αμόρφωτος λαός.
Είναι η νέα τάση.Ήδη 15 Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν αυτό το πρότυπο παραγωγής ενέργειας και όπως συνεχώς ακούμε η Γαλλία εξασφαλίζει το 78% της ενέργειάς της απ΄τα πυρηνικά εργοστάσια.
Ας ρίξουμε μια ματιά στις δημοσκοπήσεις : Το 79% των Ελλήνων δεν επιθυμούν τη δημιουργία τέτοιων εργοστασίων.
Γιατί άραγε; Η απάντηση είναι απλή. Υπάρχει ξεκάθαρος φόβος για την ακεραιότητα των εργοστασίων αυτών.Αν γίνει ένα λάθος οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές και θα στοιχίσουν εκατομμύρια ζωές.Αυτό βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο θα ενδιαφέρει την εταιρία και τους πολιτικούς που θα έχει λαδώσει προκειμένου να γίνει το εργοστάσιο.
Η κάθε δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου οπουδήποτε και αν συμβαίνει, σημαίνει πολύ μεγάλο κέρδος για τις εταιρίες οι οποίες τα δημιουργούν.
Όμως δεν είναι μόνο ο φόβος για δυσλειτουργία.
Ένα άλλο άλυτο και τεράστιο πρόβλημα είναι τα πυρηνικά απόβλητα.Ακόμα και αν βρεθεί κάποια καλή αποθήκη για τα απόβλητα αυτά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μεταφοράς τους.Ένα λάθος είναι αρκετό για να δημιουργηθούν σοβαρές καταστροφές σε πολλά οικοσυστήματα και στην υγεία μας.
Έπειτα τα πυρηνικά εργοστάσια είναι υπέρ της "ειρήνης των όπλων".Πιο συγκεκριμένα 8 χώρες κατέχουν επίσημα πυρηνικά όπλα και 44 χώρες έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάσουν κι αυτές.

Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων είτε είναι σεισμογενείς είτε όχι.Σκεφτόμαστε λογικά : Όσα περισσότερα πυρηνικά τόσο μεγαλύτερη η μόλυνση και ο κίνδυνος.Κάποιοι άλλοι όμως σκέφτονται αλλιώτικα : Όσο περισσότερα εργοστάσιά μας τόσο περισσότερο κέρδος.
Τώρα ας αναλύσουμε λιγάκι την δημοσκόπηση,ας δούμε τη γεωγραφική μας θέση και τα μεγάλα πλεονεκτήματα που μας προσφέρει.
Θέλω να ελπίζω ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων που είναι κατά των πυρηνικών γνωρίζουν ότι υπάρχει τεράστια ποσότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι καιρός πλέον να εκμεταλλευτούμε.
Ας δούμε τρεις μορφές ενέργειας τις οποίες αδικαιολόγητα οι κυβερνήσεις μας δεν εκμεταλλεύτηκαν.
Ας μελετήσουμε αρχικά την αιολική ενέργεια.Είναι ήπια μορφή ενέργειας που σημαίνει ότι δεν ρυπαίνει το περιβάλλον.Τα αιολικά πάρκα δεν αποτελούν πρόβλημα μόλυνσης.Ο αέρας υπάρχει πάντα σε αφθονία και γενικώς δεν υπάρχει κανένα ρίσκο για την υγεία μας με δημιουργία αιολικών πάρκων.Δεν εκλύονται αέρια θερμοκηπίου και άλλοι ρύποι.Όμως υπάρχει ένα πρόβλημα που προαναφέραμε.Το καύσιμο είναι δωρεάν!Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτή την ενέργεια.Δεν θα αποκομίσει κανείς πολιτικός τίποτα απ΄τη δημιουργία αιολικών πάρκων γιατί απλά ότι υπάρχει σε αφθονία δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί και να εμπορευματοποιηθεί.Ό,τι δεν προσφέρει κέρδος παύει να ενδιαφέρει αυτούς που κυβερνούν εμάς ανεξάρτητα απ΄το αν αυτό θα διευκολύνει τις ζωές μας.
Η Ελλάδα έχει πάρα πολλά μέρη στα οποία θα μπορούσαν να δημιουργηθούν αιολικά πάρκα.Πολλές περιοχές μας φημίζονται για τους συνεχείς και ασταμάτητους ανέμους.Βουνά και νησιά είναι πρόθυμα να δεχτούν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.Μόνο κάποιοι άλλοι δεν το δέχονται.

Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει το 13,6% του συνόλου των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας.
Αναλογιστείτε τι θα γινόταν με τα διπλάσια,τριπλάσια και τετραπλάσια πάρκα.
Τώρα ας δούμε την ηλιακή ενέργεια.Μια ακόμα μεγάλη προσφορά της Μεσογείου που μένει σκόπιμα ανεκμετάλλευτη.Με την θερμική ενέργεια μπορούμε να μειώσουμε την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα κατά 800.000 τόνους ετησίως.Είναι αναγκαίο να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη των φωτοβολταϊκών συστημάτων.Πρέπει να διαφημιστούν,να προβληθούν και να συσταθούν απ΄τις κυβερνήσεις.Όμως κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα μείωνε το κέρδος της ΔΕΗ λόγο χάρης.Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να συνεισφέρει και αυτή πολύ στη προστασία του περιβάλλοντος και στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Εδώ ένα απόσπασμα απ΄το Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα για να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Άνεμος,ήλιος και γεωθερμία μπορούν να καλύψουν την ενέργεια που καλύπτει η Γαλλία απ΄τα πυρηνικά εργοστάσια.Είναι γελοίο και ηλίθιο να προτείνει κανείς δημιουργία πυρηνικού σε μια χώρα όπως η Ελλάδα.Η φύση μπορεί να μας προσφέρει έναν συνδυασμό οικονομίας και υγείας.Έχουμε τη δυνατότητα να εξασφαλίσουμε ευημερία όμως το ατομικό συμφέρον είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :